
Vizualizez terifiat propaganda degradantă făcută de Gold Corporation, care îi umileşte pe salariaţii dându-le un text, cu propria viaţă privată şi obligându-i să îl citească în faţa camerelor de luat vederi, în vederea susţinerii propriilor interese ale angajatorului. Toţi cei care sunt obligaţi să se exhibe public au contracte pe durată determinată, deci sunt vulnerabili.
Imaginile video mă duc cu gândul la acele ostaticii care sunt obligaţi să citească un text în faţa camerei de luat vederi ca mesaj pentru autorităţi şi familie.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul angajaţilor Gold Corporation. Aceştia sunt toţi angajaţi pe durată determinată şi este clar că dacă nu vor citi, nu îţi vor exhiba viaţa privată în faţa camerelor de luat vederi, nu li se vor mai prelungi contractele de muncă.
Art. 8 din Codul muncii prevede că salariatul are dreptul la demnitate în muncă. Aceasta demnitate în muncă presupune, în opinia mea, inclusiv dreptul de a nu fi folosiţi că simple marionete pentru susţinerea unor cauze moral controversate. Pur şi simplu salariaţii respectivi sunt folosiţi, ca orice simplă marionetă, lipsindu-i de orice personalitate. Gold Corporation tratează aceşti salariaţi absolut ca pe nişte ostatici pe care îi obligă să îşi exhibe în public viaţa privată, citind un text atent lucrat în de departamentele de publicitate ale marilor companii.
Textul nu este al omului, al muncitorului care citeşte, nu îi aparţine, doar povestea îi este furată, viaţa îi este exhibată, identitatea îi este furată şi folosită într-o campanie pur personală a angajatorului.
Toţi cei care apar în videoclipuri sunt angajaţi pe durată determinată, aşadar persoane aflate într-o situație precară, similare cu a o staticilor (aceştia sunt ostaticii contractelor pe durată determinată), unii îşi exprimă speranţa că li se vor înnoi contractele de muncă şi că vor avea din ce să trăiască. Se subînțelege motivul pentru care acceptă această umilinţă de a prezenta în faţa lumii viaţa lor amărâtă.
Apoi, textele în sine sunt de-a dreptul umilitoare şi seamănă cu textele folosite de cerşetorii din metrourile Bucureştene, precum: „suntem cinci copii acasă, mama este bolnavă şi nu ne ajung banii de mâncare” sună textele cerşetorilor de la metrou. „Am 56 de ani și locuiesc cu soția și 7 copii într-o singură cameră. Am doi băieți, niciunul din ei nu lucrează, deși sunt în putere și ar munci orice. Trăim doar din pensia mea de miner. Abia ne ajung banii de făină” -sună textul unui angajat de la Roşia Montana sau „mă numesc Deoancă Nicolae Dan, am 40 de ani, am 3 copii. Soţia nu lucrează”, un alt angajat.
Art. 39 alin (1) lit. e) din Codul muncii prevede că „salariatul are dreptul al demnitate în muncă”. Utilizarea salariaţilor în campanii de promovare a propriilor interese ale companiei, mai ales în situaţia în care aceste interese sunt controversate moral, înseamnă încălcarea demnității salariatului al locul de muncă, prin utilizarea acestuia ca un simplu obiect de propagandă, prin exploatarea vieţii private a salariatului în interesul angajatorului..
Exploatarea situaţiei familiale precare a salariatului, a vieţii acestuia, expunerea publică a vieţii private a salariatului în scopul promovării unui proiect controversat înseamnă tratarea salariatului ca pe un obiect lipsit de orice element de demnitate.
Cred că Inspecţia muncii trebuie să se sesizeze cu privire la încălcarea de către Gold Corporetion a demnităţii salariaţilor, iar ca o primă măsură ar trebui să oblige compania să elimine toate mesajele care cuprind angajaţi ai societăţii.
Comentarii