
Conform mass-media, Guvernul României a decis ca ziua de 30 aprilie sa fie zi liberă, urmând a se recupera într-o zi de sâmbătă.
Această hotărâre a guvernului ridică cel puțin două probleme:
- respectarea celor două zile libere consecutive;
- acordarea sporului la salariu pentru muncă prestată în zilele de repaus săptămânal.
1. Respectarea celor două zile consecutive de repaus săptămânal
Conform art. 137 alin. (1) din Codul muncii: „Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminică”.
Așadar, conform acestui text de lege, repausul săptămânal se acordă în mod obligatoriu în doua zile consecutive (nu discutam aici dacă aceste zile sunt sâmbătă și duminică sau alte zile, ci doar că trebuie acordate două zile libere consecutive).
Codul muncii stabilește și excepții de la acordarea celor două zile libere consecutive, stabilind astfel în art. 137 alin. (2) că: „în cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”.
Care ai fi interesul public care ar fi prejudiciat în acest caz? Evident că niciunul. Guvernul, în calitate de angajator-legislator și nu în calitate de legislator pur, a dorit să acorde o zi liberă în data de 30 aprilie, personalului din sectorul finanțat din fonduri publice.
Așadar, nu suntem în fața niciunui interes public, cu atât mai puțin acesta nu este prejudiciat. Nu intrăm aici să comentăm lipsa contractelor colective de muncă la nivel de sectoare sau alte aspecte. Ceea ce dorim să reliefăm este încălcarea de către Guvern a unei legi organice.
2. Plata sporului pentru muncă în week-end
Conform art. 137 alin. (3) din Codul muncii: „În situația prevăzută la alin. (2) salariații vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă”.
Așadar, în situația în care salariații vor veni la serviciu în ziua de sâmbătă, ei urmează a fi plătiți pentru această activitate conform contractelor colective de muncă la nivel de unitate sau la nivel de ramură.
Nu intrăm aici în detalii privind modalitatea plății, cuantumul acestuia, ci am dorit doar să semnalăm obligațiile pe care Guvernul le are în temeiul legii.
Trebuie însă să precizăm că guvernul este responsabil pentru plata sporului de week-end pentru toate persoanele care vor desfășura activitate sâmbătă, neavând relevanță că este vorba de recuperarea unei zile libere, relevant este faptul că se muncește într-o zi de repaus săptămânal.
Comentarii
Conform art. 7 din Legea 283/2011 În anul 2012, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.