În conformitate cu prevederile art. 35, alin. (1) din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
Se pune întrebarea: dacă o persoană prestează activitate la acelaşi angajator, în baza a două contracte individuale de muncă, un contract cu norma de baza de 8 ore/zi, iar cel de-al doilea contract, cu timp parţial de lucru de 4 ore/zi, în altă funcţiedecât cea înscrisă în primul contract, are dreptul la câte un concediu de odihnă pentru fiecare din cele două contracte.
Răspunsul îl regăsim în dispoziţiile art. 145, alin. (2) din acelaşi act normativ care stipulează că durata efectivă a concediului de odihnă se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
Or, atât timp cât dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări, rezultă că salariatul are dreptul la concediu de odihnă pentru fiecare din cele două contracte.
O situaţie diferita este cea prevăzută de HG 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare, care , în art. 3, alin. 1 prevede în mod expres faptul că salariaţii în cumul vor primi pentru al doilea post doar concediu fără plată[1].
Aşadar, acolo unde legiuitorul a dorit să precizeze care este regimul juridic al concediului de odihnă în cazul culmului de funcții a precizat foarte clar acest regim.
Cum în situaţia cumulului contractelor de muncă la acelaşi angajator privat legiuitorul nu a prevăzut nici o distincţie, rezultă că un salariat cu mai multe contracte individuale de muncă are dreptul la concediu de odihnă pentru fiecare din aceste contracte.
[1] Art. 3 (1) Salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie, au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază. Unitatea în care salariaţii cumulează le va acorda, la cerere, un concediu fără plată pentru zilele de concediu de odihnă primite de la cealalta unitate.
(2) Salariaţii care sunt încadraţi cu jumătate de normă la două unităţi au dreptul la concediu de odihnă la ambele unităţi, proporţional cu timpul lucrat.
(3) Salariaţii care cumulează, la unităţi diferite, fracţiuni de normă care depăşesc o normă întreagă,îşi aleg unităţile de la care beneficiază de concediu de odihnă, în aşa fel încât drepturile cuvenite potrivit acestuia să nu depăşească pe cele cuvenite salariaţilor încadraţi cu o normă întreagă
Comentarii
HG 250/1992 e o aberatie in prezent. e cel putin o discriminare. in fond fiind vorba de drepturi in virtutea calitatii de salariat suprapunerea acestora cu calitatea angajatorului incalca drepturile intr-un mod nejustificat dupa parerea mea.
Ar trebui insa nuantat putin spre exemplu in Universitati sunt ff multi profesori care au contracte de muncain contracte de cercetare si atunci......lucrurile devin cam bizare. IN plus cumulul de functii la o unitate bugetare ea insasi e bizare. Dar.......per ansamblu da, legea e discriminatorie
Stimata doamna, va supun atentiei o alta interpretare a acestor prevederi, gasita pe un site de consultanta juridica (citez):
"INTREBARE: In Art 3/CAP 1 din HOTARIRE NUMAR: 250 DIN 8 /5 /92 privind concediul de odihna se zicea: "(1) Salariatii care indeplinesc prin cumul, pe linga functia de baza, cu o norma inteagra, o alta functie, au dreptul la concediul de odihna platit numai de la unitatea in care au functia de baza."
DAR: pe vremea aceea la locul de munca unde erai la cumul nu se retinea decat indemnizatia, iar azi si de acolo se retin Somaj, CAS, CIASOC... Daca la locul de munca cu cumul esti tratat ca si la locul unde ai norma intreaga la plati, de ce nu esti tratat la fel si cand ti se cuvine tie? Adica ar trebui sa ti se plateasca si de acolo concediul de odihna. INTREBARE: este lege care ne acorda acest drept? Cum se numeste ea?"
RASPUNS:" Daca salariatul efectueaza o norma intreaga la unitatea de baza si o fractiune de norma la unitatea de cumul, concediul de odihna va fi integral datorat de ambele unitati.
Baza legala este modificarea prevederilor Codului Muncii .Ca urmare a abrogarii art. 145 alin. (4) din Codul muncii, republicat,salariatul cu timp partial va beneficia de concediu de odihna integral, intocmai ca un salariat cu norma intreaga Aceasta inseamna ca, in cazul salariatilor care cumuleaza cu fractiuni de norma, concediul de odihna acordat va fi integral atat la unitatea de baza, cat si la unitatea de cumul."
As dori sa aflu parerea dvs, vizavi de acesata interpretare, ce pare de bun simt la prima vedere, parand a beneficia si de un anumit suport in argumentatia juridica.
Multumesc.
Aceasta HG 250/1992 se refera doar la acei angajati care cumuleaza in sectorul bugetar sau si la cei care au o norma (functie) in domeniul privat si o a doua (cumul) norma in sectorul bugetar?
Multumesc
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un informatie:
Am 2 joburi, unul full-time si unul fractie de 6 ore, la angajatori diferiti. Pot beneficia de CO de la ambele joburi, conf Cod Muncii. Cum se calculeaza CO pentru 6 ore/zi? In luna februarie am beneficiat de un CM de 9 zile. Am dreptul la CM platit de la ambii angajatori? L-am depus la ambii angajatori, la full- time si la part - time. Cel cu full - time mi l-a recunoscut si mi l-a platit. Cel cu part-time a refuzat pe motiv ca in zile cat am fost in CM a platit om sa-mi tina locul. Conform unei legi nescrise a restaurantelor CM nu se plateste!!!! Oare Codul Muncii nu se aplica pentru toti angajatorii, indiferent de domeniul lor de activitate?
Buna ziua!desi subiectul in discutie este mai vechi,va cer parerea.Sunt cadru didactic intr-o Universitate si ocup si o alta functie tot intr-o institutie bugetara. Am fost instiintat ca mi s-a oprit plata indemnizatiei de concediu pentru luna iulie,decizie la baza careia juristul a invocat articolul 3 din acest HG 250/1992. Este corecta aceasta decizie?multumesc!