Zilele acestea am publicat un articol cu privire la acuzarea, de fapte de corupție, unui număr de 49 de judecători, acuzare făcută de către un avocat care susținea că ar fi dat mită acestor judecători pentru a favoriza pronunțarea unor soluții favorabile.
De la acest articol am fost curios să vad dimensiunea reală a corupției în justiție și mai concret am dorit să văd procentul real al corupției atât pe total magistrați, dar și defalcat pe judecători și pe procurori.
Am plecat de la următoarea metodologie, simplă de altfel.
Am vrut să văd câte condamnări definitive ale magistraților (judecători și procurori) s-au pronunțat de-a lungul timpului și care este procentul corupției din numărul total de magistrați (judecători și procurori).
Nu are relevanță discuțiile la colțul străzii că un magistrat ar fi sau nu ar fi corupt în stabilirea dimensiunii reala a corupției. Orice încercare de a aduce discuția în această zonă, a corupției nedovedite, a folclorului, a imaginației nu reprezintă nu au valoare științifică și nu reprezintă decât o vânătoare de vrăjitoare.
Pe de altă parte, dacă există o dimensiune ascunsă a corupției atunci principalul vinovat, cel care poate fi acuzat de incompetentă, este Direcția Națională Anticorupție care nu reușește să scoată la suprafață adevărata dimensiune a corupției. Dar cum DNA se mândrește în toate rapoartele anuale cu activitatea sa intensă și eficientă ne îndoim că ar exista o altă dimensiune a corupției decât cea a datelor oficiale.
Cum toate rapoartele oficiale ale Uniunii Europene nu se realizează decât pe documente dovedite, și eu, în demersul meu, nu voi utiliza decât datele oficiale.
Amănuntele cu privire la numele și numărul magistraților corupți l-am aflat de pe blocul lui Cristi Danileț, astfel încât nu pot fi acuzat de subiectivism și nici ce încercarea de ascundere a dminesiunii reala sau de joc de interese!
Așadar!
În perioada 2006 – 2013 au fost condamnați un număr de 30 de magistrați (judecători și procurori) (vezi numele și funțiile și anii condamnării)[1].
Dintre aceștia: 15 sunt judecători, 14 sunt procurori și o persoană este magistrat asistent.
Din datele pe care eu el știu, există un număr de cca 5 500 de magistrați[2].
Din cei cca 5 500 magistrați: 2 000 sunt procurori
3 500 judecători.
Corupția reală la nivelul României pe perioada 2006 – 2013:
Total: 5 500 magistrați – 30 condamnări: 0,54% gradul de corupție.
Procurori 2 000 procurori – 14 condamnări: 0,70% gradul de corupție;
Judecători 3 500 judecători – 15 condamnări: 0,42%[3] gradul de corupție.
Concluzie:
Așadar, la nivelul condamnărilor definitive și irevocabile avem următoarele cifre:
Total magistrați: 0,54% grad de corupție;
Procurori: 0,70% grad de corupție;
Judecători: 0,43 (0,45)% grad de corupție.
Las cititorului libertatea de a interpreta aceste date reale și concrete.
[1] 2013 cinci condamnări: procuror judecător, judecător, procuror, judecător. Max Bălășescu procuror la parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, Florin Costiniu judecător la ICCJ, Maria David, judecător la ICCJ, Ioan Ciofu, procuror la parchetul de pe lângă ICCJ, Carmen Mladen, judecător la Curtea de Apel Craiova
- 2012 patru condamnări: judecător, procuror, judecător, procuror. Laria-Julieta Dragomir, fost judecator la Judecătoria Cornetu (Ilfov); Florin-Nicusor Apostu, fost prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatroia Sibiu, Valentin Popescu, fost viceperesedinte al Judecatoriei Petrosani, oan Berghezan, fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia)
- 2011 patru condamnări: procuror, procuror, judecător, judecător (Dinu Nica, fost procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova; Ionel Danis, fost prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Murgeni (Vaslui); Georgeta Buliga, fost judecator la Curtea de Apel Iasi, Vasile Zvara, fost presedinte al judecatoriei Targu Lapus)
- 2010 două condamnări: procuror, procuror (Alexandru Kiss, fost procuror sef sectie urmarire penala in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna; Doina Bolocan, fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Giurgiu)
- 2009 șase condamnări: procuror, judecător, procuror, judecător, judecător, procuror (Ioan Tupita, fost procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sighetul Marmatiei (Maramures); Rodica Magherescu, fost judecator sindic la Tribunalul Timis; Viorel Vasile, fost procuror sef al Sectiei Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalului Caras – Severin; Ioan Lazar, fost judecator la Tribunalul Arad, Lorelia- Matilda Marinescu, fost vicepresedinte al Judecatoriei Campina, Rita Branga, fost prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Podu Turcului)
- 2008 doua condamnări: procuror, procuror Rita Branga, fost prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Podu Turcului, Anuta Bucur, fost prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Dragomiresti (Maramures),
- 2007 patru condamnări: judecător, judecător, judecător, judecător Marius Suciu, fost judecator la Tribunalul Mures; Vasile Malaescu, fost judecator la Judecatoriei Valenii de Munte; Constantin-Cristian Catana, fost judecator la Judecatoria Piatra Neamt, Mihai Viorel, fostul presedinte al Sectiei penale a Tribunalului Bihor,
- 2006 trei condamnări: procuror, judecător, magistrat asistent. Andrei Lazar, fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti; Flavia Saitis, fost judecator la Judecatoria Ineu, Aurelia Bunea, fost magistrat asistent la Curtea Suprema de Justitie
[2] Datele sunt aproximative și am optat pentru un număr mai mic de magistrați pentru a nu fi acuzat că aș încerca să ofer o dimensiune mai mică a corupției. Invit cititorii care dețin date concrete cu privire la numărul real al magistraților să facă singuri calculul, oricare ar fi numărul total al magistraților, apreciem că procentul nu va depași 1%.
[3] În măsura în care pe magistratul (asistent) raportor l-am include în rândul judecătorilor atunci gradul de corupție al acestora ar fi de 0,45%.
Comentarii
Este dezamagitor....realitatea este cu totul alta. Hotararile se vand pe bani sau pe alte foloase necuvenite (excursii, reparatii la case, electrocasnice, bijuterii etc) ca la piata. Generatia noastra nu va mai avea sansa sa traiasca intr-o societate civilizata in România. INVATAMANTUL, SANATATEA SI JUSTITIA au fost distruse deliberat iar reconstructia lor - daca s-ar dori asa ceva - inseamna zeci de ani de munca serioasa, corectitudine si ordine. Din pacate, pentru România nu sunt astfel de deziderate...
@ Alice......stii cum se spune......nu trageti in calculator:))
Eu nu am facut altceva decat sa calculez. Daca realitatea este alta decat cifrele oficiale, atunci este o mare problema a unor organiseme insarcinate cu aplicarea legii: Parchetul General, DNA si altele.
Cred ca problemele sunt in alta parte.......si anume implicarea politicului in justitie (am in vedere cele doua institutii mentionate mai sus)
pai din pacate statistica asta ne arata, dar cei care lucram in domeniu si avem contact direct banuim care este realitatea....dar hotul neprins negustor cinstit.....asa ca pana la noi probe ne multumim cu ce arata statisticile.....oficiale.
Am o intrebare un judecator care ar fi trebuit sa fie condamnat cum de poate ezercita profesia de advocat? La peste 70 de ani???