s Curierul Judiciar - numărul 12 din decembrie 2010

Index reviste

Revista de Drept Social

Vezi toate numerele

Revista Română de Dreptul Muncii

Vezi toate numerele

Curierul Judiciar

Vezi toate numerele

Dreptul

Vezi toate numerele

Raporturi de Muncă

Vezi toate numerele

Curierul Judiciar - numărul 12 din decembrie 2010

C. H. Beck

Cuprins

Editoral

Nicolae Popa: Cateva consideratii privind recentele initiative legislative pentru accelerarea judecatilor

Dialoguri

In dialog cu Razvan-Horatiu Radu: Despre CEDO, magistrati, jurisprudenta neunitara si fericire

Curier legislativ noiembrie – decembrie 2010

Romania in fata CEDO

AGVPS-Bacau c. Romania cu nota de Radu Chirita

Jurisprudenta comentata

Tribunalul Brasov, Sectia comerciala si de contencios administrativ, Sentinta nr. 1679/2010 Nota de Avocat drd. Ana Gabriela Atanasiu

Dreptul de vot, in cadrul adunarii generale a actionarilor, este o prerogativa esentiala de manifestare a dreptului de proprietate asupra actiunilor. Restrangerea dreptului de proprietate asupra actiunilor poate avea loc numai in cazuri exceptionale, prevazute de lege si cu respectarea prevederilor art. 1 Protocolul 1 din Conventia europeana a drepturilor omului.

Articole

Titlu: Evaluarea prejudiciului material in cazul contrafacerii de marca Autor: Avocat Bogdan Halcu

Criteriile legale de evaluare a daunelor materiale stabilite de art. 14 din O.U.G. nr. 100/2005 nu sunt enumerate limitativ . In plus, este apanajul practicii judiciare sa stabileasca pe baza principiilor legale statuate in art. 3 din O.U.G. nr. 100/2005 criterii cat se poate de obiective pentru diversele cazuri de contrafacere ivite in practica. Instantele de judecata nu pot respinge o cerere de dezdaunare numai pentru simplul motiv ca aplicarea principiilor legale stabilite de art. 14 din O.U.G. nr. 100/2005 nu se poate face; atat timp cat acestea nu sunt enumerate exhaustiv, ele trebuie sa aprecieze, de la caz la caz, criterii care sa serveasca la calculul daunelor materiale, pentru a descuraja contrafacerea si a acoperi prejudiciile suferite de titularii marcilor.

Jurisprudenta comentata

Tribunalul Mehedinti, Sectia civila, Decizia nr. 559/2010 Nota de Lector univ. dr. Anamaria Groza, Asist.univ.dr. Irina Olivia Popescu

In stadiul actual al legislatiei noastre civile, accesiunea imobiliara artificiala nu se aplica in cazul restituirii imbunatatirilor aduse imobilului proprietatea altei persoane. Daca imbunatatirile s-au efectuat in baza unei conventii intre cel care le-a realizat si proprietarul imobilului, contravaloarea imbunatatirilor poate fi solicitata printr-o actiune izvorata din raspunderea civila contractuala. In masura in care intre parti nu a existat o conventie, temeiul juridic al restituirii imbunatatirilor il reprezinta imbogatirea fara just temei, restituirea facandu-se diferentiat in functie principiul cheltuielilor necesare, utile sau voluptorii. Noul Cod civil va aduce, odata cu intrarea sa in vigoare, schimbarea acestor reguli. In temeiul sau, accesiunea va opera atat in cazul lucrarilor noi, cat si in situatia imbunatatirilor sau reparatiilor aduse unui imobil. Referitor la obligatia de despagubire, se arata in art. 585 Noul C.civ., ca nu sunt supuse restituirii cheltuielile efectuate cu executarea lucrarilor voluptorii indiferent de buna sau reaua credinta a constructorului.

Articole

Titlu: Medierea si impacarea partilor in conceptia Noului Cod de procedura civila Autor: Prof. univ. dr. Ioan Les

Medierea si impacarea pot reprezenta modalitati importante de descongestionare a mecanismului judiciar, concretizata in posibilitatea finalizarii judecatii fara administrarea unor probatorii deosebite. Prin urmare, utilitatea unor asemenea cai alternative este incontestabila, iar legiuitorul roman ar trebui sa depuna o diligenta sporita pentru diversificarea formelor alternative de solutionare a cauzelor civile, modalitati care in multe state democratice (Franta, Germania, Anglia, Elvetia, Japonia, Canada, SUA etc.) au dobandit o dezvoltare deosebita in ultimele decenii.

Jurisprudenta comentata

Curtea de Apel Constanta, Sectia comerciala, maritima si fluviala, contencios administrativ si fiscal, Decizia nr. 360/2010 Nota de Drd. Dumitru-Daniel Serban

Chiar daca plata s-a facut in baza unui referat aprobat de conducere, acesta nu echivaleaza cu legalitatea platii, prin actul atacat tocmai aceasta plata, facuta in afara legii, voindu-se a fi inlaturata.

Articole

Titlu: Dreptul la un mediu sanatos si echilibrat ecologic (II) Autor: Avocat Ovidiu Balaceanu, Avocat Monia Hantig

Intelegerea unui drept a carui nastere si recunoastere a traversat timpul in forme de exprimare relativizate de imposibilitatea surprinderii in texte riguroase, presupune in continuare circumstantierea substantei lui cu prudenta si echilibru pentru a nu deveni obstacol pentru dezvoltare, mijloc de sicana ci doar un accent bine pus pe trairea vietii in armonie.

Jurisprudenta comentata

Curtea de Apel Iasi, Sectia penala, Decizia nr. 69/2010 Nota de Avocat drd. Andra Roxana Ilie

In temeiul art. 200 si art. 202 alin. (1) C.proc.pen., in cazul sesizarii organelor judiciare printr-o plangere penala cu privire la savarsirea unor infractiuni de catre o persoana fizica, atat in nume propriu, cat si ca reprezentant al unei persoane juridice, acestea trebuie sa dispuna atat cu privire la persoana fizica vizata, cat si cu privire la persoana juridica in cauza. In cazul in care, desi este astfel sesizat, procurorul dispune doar netrimiterea in judecata a persoanei fizice, instanta urmeaza a admite plangerea persoanei vatamate, in baza art. 278alin. (8) lit. b) C.proc.pen., si va dispune desfiintarea ordonantei de scoatere de sub urmarire penala si trimiterea cauzei procurorului in vederea redeschiderii urmaririi penale si efectuarea de cercetari in ce priveste savarsirea infractiunilor in cauza de catre persoana juridica.

Articole

1. Titlu: Consideratii critice privind reducerea pedepselor in temeiul art. 741 din Codul penal Autor: Prof. univ. dr. Tudorel Toader

Prin consacrarea in Partea Generala a Codului penal, in sectiunea circumstantelor atenuante si agravante, din capitolul referitor la individualizarea pedepselor, poate rezulta ca ne aflam in cazul unei circumstante generale de atenuare a pedepselor. Pe de alta parte, prin faptul ca este aplicabila doar unui numar limitat de infractiuni rezulta ca ne aflam in fata unei circumstante speciale de atenuare a pedepselor.

2. Titlu: Consideratii referitoare la modificarile legislative aduse in materie penala si procesual penala prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor (II) Autor: Judecator drd. Mihail Udroiu

Legea nr. 202/2010 intervine in spatiul legislativ romanesc atat in scopul asigurarii celeritatii procedurilor penale, cat si in vederea pregatirii implementarii noilor coduri, unele dintre reglementarile cuprinse in viitoarea codificare fiind transpuse in aceasta lege. Avand in vedere reforma de esenta a procesului penal roman care va interveni odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod penal, respectiv a Noului Cod de procedura penala, Legea nr. 202/2010 a fost denumita de initiatorul acesteia, Ministerul Justitie, „mica reforma”, prin raportare la obiectivele urmarite prin acest act normativ.

Sinteze de jurisprudenta – octombrie 2010

Curtea Constitutionala

Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Instante Penale Internationale

Instrumente

Titlu: Introducere in procedura hotararii pilot in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului  Autor: Judecator drd. Beatrice Ramascanu

Newsletter: NASTRUT, CIOCLEI, SERBAN, ENACHE in Asociere trateaza cateva modificari procesual-penale introduse prin „Mica reforma”.

Vizitează site-ul revistei »