Apelarea de la birou în timpul vacanţelor, sfârşitului de săptămână, zilelor de sărbătoare, dorinta compulsiva de a verifica e-mailul de serviciu în timpul liber: noile tehnologii pot deveni o minge ridicată la fileu care ne conectează mereu cu locul de muncă. Se pune întrebarea, cum mai reusim în contextul actual să ne deconectăm în timpul liber, să facem diferența între viața privată și muncă?
Rezultatele unui studiu realizat în Elveţia indică faptul un angajat este contactat prin telefon, în timpul său liber, în 92% din cazuri, pe e-mail (66% din cazuri) şi SMS (63% din cazuri). În mai mult de opt cazuri din zece, cel care îl apelează este un superior ierarhic sau un coleg, urmați de clienţi care reprezintă 23% din apeluri. 14% dintre respondenţi spun că sunt foarte stresați de aceste apeluri, iar 22% sunt oarecum stresați.
Potrivit psihologului Pascal Berwanger, cei mai mulți dintre angajați își doresc să fie contactați de la birou. Astfel, rămân la curent cu ceea ce se întâmplă la muncă în timpul absenței lor, dar este și un mod de a spune că se află la dispoziția angajatorului, în schimb așteptându-se la o serie de beneficii. Ca orice acord tacit, însă, riscă să nu fie respectat de una dintre părți.
Impactul hărțuirii profesionale asupra sănătăţii angajatului nu este, însă, neutru. Această formă de hărțuire poate duce la depresie, iar în cazuri severe chiar la sinucidere. Mai multe ţări europene iau în considerare reglementarea domeniului pentru a preveni abuzul.
Pentru Pascal Berwanger, problema merge dincolo de domeniul muncii. Fiind conectați tot timpul datorită evoluției tehologice, nu mai avem un ritm de viață normal. În aceste condiții avem nevoie de pauze, fie doar zece minute de exerciţii de respiraţie, un pic de yoga sau pur şi simplu să ieșim la o plimbare fără să luăm cu noi telefonul mobil.
(Sursa: L’essentiel)
Comentarii