De acord cu dvs., insa la prima speta chestiunea cu "Totuși, pentru ca un salariat să demisioneze fără a acorda termenul de preaviz angajatorului său, este necesar ca neîndeplinirea obligațiilor asumate de către angajator să fi fost constatată în prealabil de instituțiile abilitate, cu atribuții de control și sancționare și numai ulterior acestor constatări se naște dreptul salariatului de a-și da demisia fără preaviz.", cred ca este prea mult sa-i ceri salariatului sa ce?: sa sesizeze spre exemplu el ANAF-ul ca agentul economic nu si-a achitat obligatiile de CASS si astfel el nu poate beneficia de asistenta medicala gratuita fiindca este asigurat?
Sa astepte ca ANAF-ul sa vina in control si sa constate aceasta stare de fapt (in ce termen nu cred ca putem stii) este exagerat.
Pot intelege opinia dvs si rezonez intr-o anumita masura. Insa nu trebuie sa uitam ca salariatul nu are calitatea de agent constator si nu are abilitatea de a cataloga anumite actiuni sau inactiuni ale angajatorului ca fiind incalcari ale contractului indvidual de munca.
Pe de alta parte trebuie remarcat faptul ca dispozitiile alin. 8 ale art. 81 din Codul muncii se refera la incalcarea de catre angajator numai a obligatiilor asumate in cuprinsul contractului individual de munca. Practic derogarea nu se aplica si in cazul nesocotirii de catre angajator a obligatiilor legale (ca in cazul CASS) sau conventionale (de ex obligatiile prevazute in contractele colective sau acordurile de munca, etc) si care nu izvorasc din contractul individual. De exemplu, un salariat poate considera o incalcare a drepturilor sale solicitarea angajatorului de a presta activitate peste programul normal de lucru, dar asta nu ii da dreptul sa demisioneze fara preaviz intrucat, legislatia muncii prevede posibilitatea prestarii muncii, cu respectarea anumitor conditii, si peste durata normala a timpului de munca. Salariatul este subectiv, mai ales in conditiile in care nu mai doreste continuarea raporturilor de munca astfel incat, exista posibilitatea ca ceea ce el apreciaza ca fiind o nesocotire a clauzelor CIM in realitate sa nu fie o incalcare a obligatiilor asumate de catre angajator. Or, organismele de control, cel putin la nivel teoretic, sunt obiective, impartiale si au mijloacele necesare pentru a aprecia cu privire la faptele semnalate.
anca spunea,
22 ianuarie 2013, 14:32
Ce distanta lunga este intre scaunul unui avocat care doar citeste niste articole din Codul MUncii si realitate! . Un organ de control face verificari in termen de 30 de zile de la data la care a fost sesizat. Imi spuneti mie sa astept o luna, sa muncesc normal si sa astept pana vine organul care este de cele mai multe ori de partea patronului? Domnule avocat, coborati in lumea reala!
Stimata doamna Anca, teoria fara practica ar fi zero. Articolul postat azi se bazeaza pe cel putin 4 procese in care, ce e drept, am aparat interesele angajatorului. Greselile salariatilor sau mai degraba lipsa de experienta in abordarea acestei problematici m-a facut sa abordez acest subiect.
Concret, daca un salariat isi da demisia si nu acorda termenul de preaviz angajatorului constatand cu de la sine putere faptul ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile din CIM (nu i-a platit salariul de exemplu, sau nu i-a acordat zilele de concediu, etc), acesta savarseste o fapta care, in urma cercetarii disciplinare, poate fi catalogata ca fiind abatere de la regulile de disciplina muncii si sanctionata cu masura desfacerii disciplinare a contractului individual de munca. Or, intr-o asemenea situatie temeiul de drept al incetarii contractului (care va fi trimis in REVISAL) va fi art. 61 lit. a) Codul muncii iar nu art 81 alin. (8).
Pot fi de acord ca exista numeroase situatii in care salariatul doreste "cu orice pret" sa scape de angajator si de relatia de munca cu acesta, dar, daca nu o face respectand legea, el va fi pasibil sa suporte rigorile legii.
anca spunea,
22 ianuarie 2013, 15:35
pentru a fi abatere disciplinara situatia descrisa de dvs, trebuie prevazuta ca atare in regulamentul intern sau contractul individual de munca. Atat timp cat angajatorul nu imi achita drepturile salariale si, la angajare eu am semnat de luare la cunostinta a regulamentului intern si stiu sigur ca la capitolul abateri disciplinare nu este trecuta si situatia demisiei fara preaviz, iar legiuitorul mi-a dat posibilitatea sa incetez contractul de munca si fara sa fiu obligata sa efectuez preavizul mi se pare normal sa fiu eu ce acare decide momentul incetarii activitatii. Ce spuneti dvs cu organele de control e o aberatie. In lege scrie ca salariatul poate sa nu-si motiveze decizia si ca angajatorul este obligat sa inregistreze demisia. Asta poate insemna un singur lucru: atat timp cat eu am fosrmulat demisia in scris si am mentionat ca o doresc fara preaviz iar patronul a inregistrat-o, incetarea activitatii intervine din chiar acel moment
Stimata doamna, nu trebuie sa uitati definitia abaterii disciplinare si care pe scurt reprezinta o incalcare cu vinovatie a normelor ..... contractului individual de muncă ............ Practic nu am intalnit inca un angajator care sa nu aiba prevazut in cuprinsul Regulamentului intern o dispozitie potrivit careia neprezentarea la programul de munca reprezinta abatere disciplinara iar la 3 absente nemotivate se desface disciplinar contractul de munca.
Nu trebuie sa uitam: Codul muncii prevede ca regula obligativitatea acordarii preavizului si numai cu titlu de exceptie situatia in care nu se acorda acest preaviz.
Daca salariatul si-a dat demisia fara preaviz considerand in mod unilateral ca angajatorul nu si-a respectat o obligatie, nu comite oare un abuz? Faptul ca el nu este ajutat de organele abilitate este o cu totul si cu totul alta discutie sau ca acestea reactioneaza extrem de greoi, este o alta problema.
Imaginati-va urmatoarea situatie: angajatorul isi respecta obligatiile asumate dar salariatul isi gaseste intre timp un post mai bine platit si doreste sa il ocupe cat mai reprede. Daca acest salariat isi depune demisia folosindu-se de alin. (8) al art. 81 CM, in ipoteza sustinuta de dvs, in care nu mai este necesara interventia unui alt organism care sa constate abuzul, atunci ce mijloc de aparare are la indemana angajatorul de buna credinta? Eu nu vad un astfel de mijloc de aparare. Pentru ca, daca salariatul concediat disciplinar (si nu in temeiul art. 81 (8) CM poate actiona in instanta, solicitand constatarea abuzului angajatorului pe de o parte si incetarea raporturilor de munca in temeiul art. 81 (8) Codul muncii, angajatorul nu are la indemana o astfel de actiune.
Si daca am imbratisa punctul dvs de vedere. conform careia orice salariat care considera ca i s-au incalcat drepturile poate sa isi dea demisia fara preaviz, contractul incetand la acel moment, in conditiile in care nu exista o sanctiune pentru cazurile in care lucratorul foloseste abuziv acesta posibilitate, exista riscul ca institutia demisiei fara preaviz sa devina desueta, sa nu isi mai gaseasca aplicarea, salariatii preferand sa utilizeze aceasta cale de incetare a contractului.
Costel Gîlcă spunea,
22 ianuarie 2013, 16:38
Eu cred ca aceasta posibilitate de a demisiona fara preaviz esta data in favoarea salariatului. SOlutia pe care o propui mai mult complica situatia.
Pai decat sa astept eu sa vina ITM sau ANAF sa constate, cine stie cand, si sa muncesc ca prostul pe plantatie, dupa care eventual organul de control, care habar nu are dreptul muncii de multe ori, imi spune ca intr-adevar nu s-au platit drepturile salarial, dar patronul nu imi poate plati acum dar imi va plati peste 7 luni, dar ca pot sa imi dau demisia cu preaviz........mai bine imi dau demisia si nu mai astept nimic:)))
Eu cred ca nu trebuie sa constate absolut nimeni. Pur si simplu eu ca salariat daca vad ca nu mi-a platit salariul, nu mai stau la angajator ca nu am de ce sa stau. Nu mai stau eu dupa nici un corp de control sa imi spun "da domnule, am constatat ca nu ati primit salariile de 7 luni, puteti sa demisionati":)).
Solutie nu e nici practic si nu e nici in spirtul textului de lege, care creaza un instrument in favoarea salariatilor nepatiti.
Discutii apar cu privire la alte consecinte juridice ale acestei demisii asa cum a subliniat CJUE, dar nu asta e obiectul discutiei. Personal cred ca daca nu ma platesti o luna.....pot sa demisionez fara preaviz.
In mod categoric aceasta posibilitate de incetare a raporturilor de munca este instituita in folosul salariatului. Dar pana la consecintele juridice, cum se poate apara un angajator impotriva utilizarii abuzive a unei astfel de posibilitati?
Care este consecinta juridica a utilizarii in mod abuziv a demisiei fara preaviz? Eventual ar atrage o raspundere patrimoniala a salariatului, dar trebuie sa fim cinstiti si sa recunoastem ca procedura este la fel de greoaie ca in cazul constatarii abuzurilor comise de angajatori.
Daniela Hamza spunea,
22 ianuarie 2013, 18:15
Imbratisez opinia domnului Gilca. Posibilitatea de a demisiona fara preaviz esta data in favoarea salariatului, in mod clar. Stiu situatii in care angajatorii nu au platit drepturile salariale ( de contributiile la Cass, CAS, somaj....nici nu poate fi vorba) de mai bine de un an. Si, luna de luna, grupuri de salariati vin si sesizeaza la ITM acest lucru, Iar inspectorul de munca merge in control, constata ca nu s-au achitat drepturile salariale si dispune masura angajatorului sa le achite. Angajatorul nu achita pentru ca , motiveaza el , nu are comenzi...nu merge activitatea. Situatia se repeta la infinit si NU SE REZOLVA NIMIC!!! Pana la urma, singurul raspuns pe care il primeste salariatul in urma sesizarii este: va rugam sa va adresati instantei. Iar marea majoritate a acestor salariati, cand aud de instanta..renunta din start.
Din punctul meu de vedere, orice salariat are dreptul sa-si dea demisia fara preaviz in asemenea situatii, mai ales ca primirea drepturilor salariale se dovedeste prin semnarea statului de plata, prin urmare, reaua credinta a angajatorului fiind una care se poate dovedi f usor.
D-na Hamza, permiteti-mi o completare - dovada achitarii drepturilor salariale se poate face nu numai prin semnarea statelor de plata ci cu orice mijloc care dovedeste achitarea acestor drepturi.
De asemnea permiteti-mi sa remarc faptul ca functionare defectuoasa a unei institutii nu poate justifica anumite comportamente abuzive ale angajatorilor sau ale salariatilor.
Rolul ITM sau al inspectiei muncii nu se rezuma numai la constatarea incalcarii legislatiei muncii. Aceste institutii ar trebui sa reprezinte un arbitru, un garant al respectarii drepturilor si obligatiilor angajatorilor si salariatilor.
Nu in ultimul rand permiteti o nelamurire - care ar mai fi rolul ITM sau al inspectiei muncii daca salariatii pot constata singuri incalcarile legislatiei muncii?
anca spunea,
24 ianuarie 2013, 17:38
domnule avocat! dumneavoastra ati auzit de obligativitatea pastrarii secretului de serviciu? Orice organ de control este obligat sa pastreze secretul sesizarilor! Cum credeti ca poate rezolva o sesizare un organ de control dar sa fie si arbitru asa cum spuneti dumneavoastra? Sa puna cele doua parti fata in fata?
Coborati va roog in viata reala si palpabila!
IN CODUL MUNCII SE SPECIFICA FAPTUL CA DEMISIA ESTE UN ACT UNILATERAL SI SE EXERCITA PRIN DEPUNEREA UNUI INSCRIS PRIN CARE ANGAJATUL ANUNTA ANGAJATORUL DESPRE INTENTIA DE A INTRERUPE RELATIA DE MUNCA, FARA A FI OBLIGAT SA O MOTIVEZE.
IN CONDITII NORMALE IN ZIUA IN CARE DEPUNE NOTIFICAREA , ACEASTA AR TREBUI SA CAPETE UN NUMAR IN REGISTRUL DE INTRARI .
ANGAJATORUL ARE DREPTUL LEGAL LA ZILELE DE PREAVIZ MENTIONATE IN CONTRACTUL DE MUNCA DAR POATE RENUNTA LA ACEST DREPT , RESPECTIV POATE COMUNICA ANGAJATULUI CA ESTE DE ACORD CU DEMISIA SI ESTE LIBER DE A DOUA ZII.. NU POATE OBLIGA NIMENI UN ANGAJAT SA STEA MAI MULT DE CAT ESTE PREVAZUT IN CONTRACT SI NU POATE LUA NICI O MASURA IMPOTRIVA ANGAJATULUI.
D-le marin Tudorie, corecta observatia dvs privitoare la inregistrarea demisiei. Si momentul de la care aceasta isi produce efectele.
Situatia la care dvs. va referiti, respectiv la cazul în care patronul "POATE COMUNICA ANGAJATULUI CA ESTE DE ACORD CU DEMISIA SI ESTE LIBER DE A DOUA ZII" reprezinta o renuntare din partea angajatorului la beneficiul acordat de lege.
constantin spunea,
24 ianuarie 2013, 21:19
sunteti un avocat care pentru un ban, faceti pact cu diavolul, adica patronul. Unde ati auzit dvs de patroni de buna credinta?
Va plateste un golan cu bani multi si il invatati sa jongleze cu legea dupa bunul lui plac.
Salariul precum și celelalte drepturi la care mai aveti dreptul (de ex. contravaloarea zilelor de concediu neefectuate) ar trebui sa va fie platite odata cu lichidarea drepturilor ultimei luni platite.
calin spunea,
5 mai 2013, 10:36
in cazul meu patronul meu nu imi da bani la timp si ne tot abureste cu minciuni si de pe o zi pe alta pot sa imi dau demisia fara preaviz daca patronul nusi ideplineste punctualitatea banilor?
ptr ca mi_am cerut drepturile cuvenite prin instanta fiind inca angajat patronii de la delta gas sev din dr tr severin dupa 7 ani mi_au gasit motive neintemiate s_au folosit de colegi acestia sub amenintarea pierderi locului de munca au dat declarati si firma a deciz incetarea activitati mele fara acordul meu sau a primi preaviz ce ar trebuii sa fac
Buna ziua, as avea si eu cateva intrebari. Lucrez la o firma din luna august 2011, cu contract de munca pe care este mentionat ca se lucreaza 8 ore = 40 de ore pe saptamana. Ziua de salar fiind in data de 22. Pe contractul de munca si prectic incadrarea mea este cu suma de 940 de lei, de fapt sunt platita cu 1000 de ron net, ca sa nu plateasca seful meu impozit prea mare la stat, a considerat ca asa e mai bine. Trecand peste aceste detalii, firma avea o masina cu care eu sa ma deplasez ininteres de serviciu, am avut un accident iar masina nu avea asigurare CASCO, seful meu a considerat ca eu trebuie sa platesc toata paguba si timp de un an de zile mi-a luat in fiecare luna din salar 300 de ron, din cele 1000 cat luam. Intrebarea mea este daca e legal, noi nu am semnat nici un fel de act, nu aveam imputernicire sa conduc masina si semnam in fiecare luna de la data accidentului ca luam cu 300 de ron mai putin. As vrea sa stiu daca e un motiv bun pentru a imi da demisia fara preaviz, binenteles cu anuntarea autoritatilor. Si mai este un aspect, dansul imi da salarul in data de 6 si in data de 22 a fiecarei luni, dar de jumatate de an, intarzie cu salarul in fiecare luna, mai exact astazi suntem in data de 11, trebuia sa iau salarul din 22 mai si el din 6 luna aceasta si cand i-am spus ca el are obligatia sa ma plateasca a spus ca ma plateste cand are el chef si ca sunt obraznica si poate, citez "imi da un sut in fund". Domnule avocat, intr-o astfel de situatie ce ar trebui sa fac? Cand eu ii spun ca imi dau demisia la zi pentru ca nue normal sa imi vorbeasca asa, sa ma oblige indirect sa raman peste program amenintandu-ma ca altfel pot sa plec de tot. Dar demisia la zi nu vrea sa mi-o semneze, mai mult, a spus ca daca nu maprezint la serviciu ma da in judecata. Tin sa anunt ca am multe probe cu care as putea sa il infund legat de activitatea pe care dansul o desfasoara. Mi-am facut cererea de demisie cu preaviz de 20 de zile, dar nu vreau sa mai merg, vreau sa imi primesc salarul pana la data actuala si sa am cerere de demisie la zi. Pur si simplu nu mai suport situatia. Suntem in secolol 21 si angajatorii cred ca suntem un fel de slugi cu care pot sa faca ce vor ei. Daca se poate sa avem doar responsabilitati si obligatii iar din partea lor, nimic! Va multumesc pentru raspunsul pe care il voi primi de la dvs.
Si in cazul in care eu sunt gestionar si nu am primit salariul de doua luni pe motivul ca firma o duce rau si nu are bani pot sa imi dau demisia la zi sau trebuie sa astept sa predau gestiunea altui angajat?
daca un angajat is baga demisia fara preaviz patronu are dreptu de ai nui platii zilele de concediu sau sa ii opreasca tichetele de masa di salar de pe luna ce a trecut?
A-si dori sa ma ajutati intr-o problema.In urma cu o luna m-am angajat la o firma pe postul de Assistent Manager, in contract este scris ca am o perioada de poba de 30 de zile lucratoare.Eu a-si vrea sa plec de aici din doua motive: nu imi place si am primit oferta de munca in Canada pe un salariu de 15 ori mai mare, dar ideea este ca trebuie sa plec cat mai urgent max.10 zile.Va rog frumos sa ma ajutati si sa maindrumati daca imi pot prezenta demisia, sau cum trebuie sa formulez cererea de demisionare, trbuie sa cer accordul partilor? Poate sa imi desfaca contractul de munca cu lit. i sau f.?Sincer chiar nu imi doresc lucrul acesta.Si in cazul in care ma ameninta ca o vor face cum ma pot proteja la ce art. din Codul Muncii pot apela? Va multumesc foarte frumos?
domnilor eu am demisionat dupa 12 zile de lucru din cauza programului orar de la 11 la 19.initial am acceptat sa lucrez de la 11 la 19dar pina nu am lucrat sa vad cu este nuam stiut cu este ,nu am putut lucra program de 11 la 19.si am demisionat fara acordul partilor ,fara preaviz.intrebarea mea este ce seva intimpla ,imi va desface contractul cu litera i ,altceva ce va mai fi ? astept raspuns.nu-mi place unde am intrat.eu. in cit timp imi va desface contractul de munca ???daca voi mai lua bani pe cele 12 zile de lucrate la ei?>numai in romania sa nu lucrezi.astept raspuns va ro,indrumati-ma cum este bine.
eu am demisionat dupa 12 zile de lucru in peroada de proba ,nu mia aprobat fara preaviz ,ma pune 3 zile nemotivat ,si im desface contractul de munca,in lichidare intra si echipamentul de lucru la care trebuie sa=l platesc ptr ca la-m imbracat si nu mai primeste inapoi ,doresc sa-l platesc ,o camasa costa 57 de lei si un pantalon costa 97 de lei ,total de 150 de lei ,urmeaza sa termin lichidarea luni ,ei sunt bucurosi cind te are la mina si te pune intrun loc cu program foarte rau cum ar fi orele 11-19 ziua nu ma-m putut impaca cu acest program ,nici familia mea si am demisionat. vom vedea urmariile. problema este ca eu nu pot sta fara lucru ,trebuie sa ma angajez imediat ,intrebare pot sa fac un alt contract de munca ?????????? chiar daca nu este gata lichisara????????? lamuritima ajutatima ,indrumatima. multumesc
buna ziua! am lucrat 5 zile din luna mai si 10 zile din luna iunie, fiind in perioada de proba 3 luni . eu mi-am dat demisia printr-o notificare scrisa fara sa mai merg deloc la serv . vreau sa stiu din punct de vedere legal cand ar fi trebuit sa ma lichideze cu banii? in cim scria ca pe data de 30 a fiecarei luni iau salarul
Buna ziua. Am o dilema si as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu un sfat. Lucrez in cadrul unei firmei de 6 luni. la finalul lunii iulie, angajatorul a luat decizia de a inchide firma si de a ne trimite pe toti in concediu pe intreaga perioada a lunii august. 11 zile sunt platite, fiind zilele de concediu corespunzatoare lunilor lucrate iar restul sunt asimilate ca fiind concediu fara plata. Evident ni s-a recomandat cu caldura sa completam cererile de concediu, cu sau fara plata, ceea ce am si facut. Nemultumita de acest concediu fara plata fortat, am cautat un nou loc de munca si, surprinzator, l-am gasit foarte repede. Dilema mea incepe aici...Trebuie sa efectuez preavizul neaparat? In contextul in care am fost trimisi toti in concediu fara plata, motivatia angajatorului fiind lipsa proiectelor pe perioada verii, corect ar fi sa imi semneze demisia si cu acordul partilor sa pot pleca mult mai repede, nu? Problema e ca angajatorul nu vrea sub nici o forma sa negocieze asa ca sunt in ipostaza de a pierde noul loc de munca. Mentionez ca de pe 1.08 pana pe 15.08 sunt in concediu platit, apoi de pe 16.08 pana pe 30.08 sunt in concediu fara plata. Cand imi pot depune demisia? Exista vreo solutie? Daca decid sa nu imi respect preavizul ce repercursiuni poate avea gestul meu? Va multumesc mult.
Buna ziua.Este posibil ca in perioada de preaviz sa imi poata da o convocare prin care sa imi desfaca contractul de munca cu litera I?Si daca le impun ca in aceasta perioada doresc sa lucrez asa cum prevede contractul,adica 5 zile cu 2 libere,8 ore pe zi,nu asa cum muncim acum 6 zile cu 2 libere si 9,10 sau char 11 ore pe zi(de fapt pe noapte caci programul este de noapte)?Eu am vrut sa imi dau demisia fara preaviz dar din lipsa de personal nu m-au lasat.Va rog sa imi raspundeti cat puteti de repede.Va multumesc
Comentarii
De acord cu dvs., insa la prima speta chestiunea cu "Totuși, pentru ca un salariat să demisioneze fără a acorda termenul de preaviz angajatorului său, este necesar ca neîndeplinirea obligațiilor asumate de către angajator să fi fost constatată în prealabil de instituțiile abilitate, cu atribuții de control și sancționare și numai ulterior acestor constatări se naște dreptul salariatului de a-și da demisia fără preaviz.", cred ca este prea mult sa-i ceri salariatului sa ce?: sa sesizeze spre exemplu el ANAF-ul ca agentul economic nu si-a achitat obligatiile de CASS si astfel el nu poate beneficia de asistenta medicala gratuita fiindca este asigurat?
Sa astepte ca ANAF-ul sa vina in control si sa constate aceasta stare de fapt (in ce termen nu cred ca putem stii) este exagerat.
Pot intelege opinia dvs si rezonez intr-o anumita masura. Insa nu trebuie sa uitam ca salariatul nu are calitatea de agent constator si nu are abilitatea de a cataloga anumite actiuni sau inactiuni ale angajatorului ca fiind incalcari ale contractului indvidual de munca.
Pe de alta parte trebuie remarcat faptul ca dispozitiile alin. 8 ale art. 81 din Codul muncii se refera la incalcarea de catre angajator numai a obligatiilor asumate in cuprinsul contractului individual de munca. Practic derogarea nu se aplica si in cazul nesocotirii de catre angajator a obligatiilor legale (ca in cazul CASS) sau conventionale (de ex obligatiile prevazute in contractele colective sau acordurile de munca, etc) si care nu izvorasc din contractul individual. De exemplu, un salariat poate considera o incalcare a drepturilor sale solicitarea angajatorului de a presta activitate peste programul normal de lucru, dar asta nu ii da dreptul sa demisioneze fara preaviz intrucat, legislatia muncii prevede posibilitatea prestarii muncii, cu respectarea anumitor conditii, si peste durata normala a timpului de munca. Salariatul este subectiv, mai ales in conditiile in care nu mai doreste continuarea raporturilor de munca astfel incat, exista posibilitatea ca ceea ce el apreciaza ca fiind o nesocotire a clauzelor CIM in realitate sa nu fie o incalcare a obligatiilor asumate de catre angajator. Or, organismele de control, cel putin la nivel teoretic, sunt obiective, impartiale si au mijloacele necesare pentru a aprecia cu privire la faptele semnalate.
Ce distanta lunga este intre scaunul unui avocat care doar citeste niste articole din Codul MUncii si realitate! . Un organ de control face verificari in termen de 30 de zile de la data la care a fost sesizat. Imi spuneti mie sa astept o luna, sa muncesc normal si sa astept pana vine organul care este de cele mai multe ori de partea patronului? Domnule avocat, coborati in lumea reala!
Stimata doamna Anca, teoria fara practica ar fi zero. Articolul postat azi se bazeaza pe cel putin 4 procese in care, ce e drept, am aparat interesele angajatorului. Greselile salariatilor sau mai degraba lipsa de experienta in abordarea acestei problematici m-a facut sa abordez acest subiect.
Concret, daca un salariat isi da demisia si nu acorda termenul de preaviz angajatorului constatand cu de la sine putere faptul ca angajatorul nu si-a respectat obligatiile din CIM (nu i-a platit salariul de exemplu, sau nu i-a acordat zilele de concediu, etc), acesta savarseste o fapta care, in urma cercetarii disciplinare, poate fi catalogata ca fiind abatere de la regulile de disciplina muncii si sanctionata cu masura desfacerii disciplinare a contractului individual de munca. Or, intr-o asemenea situatie temeiul de drept al incetarii contractului (care va fi trimis in REVISAL) va fi art. 61 lit. a) Codul muncii iar nu art 81 alin. (8).
Pot fi de acord ca exista numeroase situatii in care salariatul doreste "cu orice pret" sa scape de angajator si de relatia de munca cu acesta, dar, daca nu o face respectand legea, el va fi pasibil sa suporte rigorile legii.
pentru a fi abatere disciplinara situatia descrisa de dvs, trebuie prevazuta ca atare in regulamentul intern sau contractul individual de munca. Atat timp cat angajatorul nu imi achita drepturile salariale si, la angajare eu am semnat de luare la cunostinta a regulamentului intern si stiu sigur ca la capitolul abateri disciplinare nu este trecuta si situatia demisiei fara preaviz, iar legiuitorul mi-a dat posibilitatea sa incetez contractul de munca si fara sa fiu obligata sa efectuez preavizul mi se pare normal sa fiu eu ce acare decide momentul incetarii activitatii. Ce spuneti dvs cu organele de control e o aberatie. In lege scrie ca salariatul poate sa nu-si motiveze decizia si ca angajatorul este obligat sa inregistreze demisia. Asta poate insemna un singur lucru: atat timp cat eu am fosrmulat demisia in scris si am mentionat ca o doresc fara preaviz iar patronul a inregistrat-o, incetarea activitatii intervine din chiar acel moment
Stimata doamna, nu trebuie sa uitati definitia abaterii disciplinare si care pe scurt reprezinta o incalcare cu vinovatie a normelor ..... contractului individual de muncă ............ Practic nu am intalnit inca un angajator care sa nu aiba prevazut in cuprinsul Regulamentului intern o dispozitie potrivit careia neprezentarea la programul de munca reprezinta abatere disciplinara iar la 3 absente nemotivate se desface disciplinar contractul de munca.
Nu trebuie sa uitam: Codul muncii prevede ca regula obligativitatea acordarii preavizului si numai cu titlu de exceptie situatia in care nu se acorda acest preaviz.
Daca salariatul si-a dat demisia fara preaviz considerand in mod unilateral ca angajatorul nu si-a respectat o obligatie, nu comite oare un abuz? Faptul ca el nu este ajutat de organele abilitate este o cu totul si cu totul alta discutie sau ca acestea reactioneaza extrem de greoi, este o alta problema.
Imaginati-va urmatoarea situatie: angajatorul isi respecta obligatiile asumate dar salariatul isi gaseste intre timp un post mai bine platit si doreste sa il ocupe cat mai reprede. Daca acest salariat isi depune demisia folosindu-se de alin. (8) al art. 81 CM, in ipoteza sustinuta de dvs, in care nu mai este necesara interventia unui alt organism care sa constate abuzul, atunci ce mijloc de aparare are la indemana angajatorul de buna credinta? Eu nu vad un astfel de mijloc de aparare. Pentru ca, daca salariatul concediat disciplinar (si nu in temeiul art. 81 (8) CM poate actiona in instanta, solicitand constatarea abuzului angajatorului pe de o parte si incetarea raporturilor de munca in temeiul art. 81 (8) Codul muncii, angajatorul nu are la indemana o astfel de actiune.
Si daca am imbratisa punctul dvs de vedere. conform careia orice salariat care considera ca i s-au incalcat drepturile poate sa isi dea demisia fara preaviz, contractul incetand la acel moment, in conditiile in care nu exista o sanctiune pentru cazurile in care lucratorul foloseste abuziv acesta posibilitate, exista riscul ca institutia demisiei fara preaviz sa devina desueta, sa nu isi mai gaseasca aplicarea, salariatii preferand sa utilizeze aceasta cale de incetare a contractului.
Eu cred ca aceasta posibilitate de a demisiona fara preaviz esta data in favoarea salariatului. SOlutia pe care o propui mai mult complica situatia.
Pai decat sa astept eu sa vina ITM sau ANAF sa constate, cine stie cand, si sa muncesc ca prostul pe plantatie, dupa care eventual organul de control, care habar nu are dreptul muncii de multe ori, imi spune ca intr-adevar nu s-au platit drepturile salarial, dar patronul nu imi poate plati acum dar imi va plati peste 7 luni, dar ca pot sa imi dau demisia cu preaviz........mai bine imi dau demisia si nu mai astept nimic:)))
Eu cred ca nu trebuie sa constate absolut nimeni. Pur si simplu eu ca salariat daca vad ca nu mi-a platit salariul, nu mai stau la angajator ca nu am de ce sa stau. Nu mai stau eu dupa nici un corp de control sa imi spun "da domnule, am constatat ca nu ati primit salariile de 7 luni, puteti sa demisionati":)).
Solutie nu e nici practic si nu e nici in spirtul textului de lege, care creaza un instrument in favoarea salariatilor nepatiti.
Discutii apar cu privire la alte consecinte juridice ale acestei demisii asa cum a subliniat CJUE, dar nu asta e obiectul discutiei. Personal cred ca daca nu ma platesti o luna.....pot sa demisionez fara preaviz.
In mod categoric aceasta posibilitate de incetare a raporturilor de munca este instituita in folosul salariatului. Dar pana la consecintele juridice, cum se poate apara un angajator impotriva utilizarii abuzive a unei astfel de posibilitati?
Care este consecinta juridica a utilizarii in mod abuziv a demisiei fara preaviz? Eventual ar atrage o raspundere patrimoniala a salariatului, dar trebuie sa fim cinstiti si sa recunoastem ca procedura este la fel de greoaie ca in cazul constatarii abuzurilor comise de angajatori.
Imbratisez opinia domnului Gilca. Posibilitatea de a demisiona fara preaviz esta data in favoarea salariatului, in mod clar. Stiu situatii in care angajatorii nu au platit drepturile salariale ( de contributiile la Cass, CAS, somaj....nici nu poate fi vorba) de mai bine de un an. Si, luna de luna, grupuri de salariati vin si sesizeaza la ITM acest lucru, Iar inspectorul de munca merge in control, constata ca nu s-au achitat drepturile salariale si dispune masura angajatorului sa le achite. Angajatorul nu achita pentru ca , motiveaza el , nu are comenzi...nu merge activitatea. Situatia se repeta la infinit si NU SE REZOLVA NIMIC!!! Pana la urma, singurul raspuns pe care il primeste salariatul in urma sesizarii este: va rugam sa va adresati instantei. Iar marea majoritate a acestor salariati, cand aud de instanta..renunta din start.
Din punctul meu de vedere, orice salariat are dreptul sa-si dea demisia fara preaviz in asemenea situatii, mai ales ca primirea drepturilor salariale se dovedeste prin semnarea statului de plata, prin urmare, reaua credinta a angajatorului fiind una care se poate dovedi f usor.
D-na Hamza, permiteti-mi o completare - dovada achitarii drepturilor salariale se poate face nu numai prin semnarea statelor de plata ci cu orice mijloc care dovedeste achitarea acestor drepturi.
De asemnea permiteti-mi sa remarc faptul ca functionare defectuoasa a unei institutii nu poate justifica anumite comportamente abuzive ale angajatorilor sau ale salariatilor.
Rolul ITM sau al inspectiei muncii nu se rezuma numai la constatarea incalcarii legislatiei muncii. Aceste institutii ar trebui sa reprezinte un arbitru, un garant al respectarii drepturilor si obligatiilor angajatorilor si salariatilor.
Nu in ultimul rand permiteti o nelamurire - care ar mai fi rolul ITM sau al inspectiei muncii daca salariatii pot constata singuri incalcarile legislatiei muncii?
domnule avocat! dumneavoastra ati auzit de obligativitatea pastrarii secretului de serviciu? Orice organ de control este obligat sa pastreze secretul sesizarilor! Cum credeti ca poate rezolva o sesizare un organ de control dar sa fie si arbitru asa cum spuneti dumneavoastra? Sa puna cele doua parti fata in fata?
Coborati va roog in viata reala si palpabila!
IN CODUL MUNCII SE SPECIFICA FAPTUL CA DEMISIA ESTE UN ACT UNILATERAL SI SE EXERCITA PRIN DEPUNEREA UNUI INSCRIS PRIN CARE ANGAJATUL ANUNTA ANGAJATORUL DESPRE INTENTIA DE A INTRERUPE RELATIA DE MUNCA, FARA A FI OBLIGAT SA O MOTIVEZE.
IN CONDITII NORMALE IN ZIUA IN CARE DEPUNE NOTIFICAREA , ACEASTA AR TREBUI SA CAPETE UN NUMAR IN REGISTRUL DE INTRARI .
ANGAJATORUL ARE DREPTUL LEGAL LA ZILELE DE PREAVIZ MENTIONATE IN CONTRACTUL DE MUNCA DAR POATE RENUNTA LA ACEST DREPT , RESPECTIV POATE COMUNICA ANGAJATULUI CA ESTE DE ACORD CU DEMISIA SI ESTE LIBER DE A DOUA ZII.. NU POATE OBLIGA NIMENI UN ANGAJAT SA STEA MAI MULT DE CAT ESTE PREVAZUT IN CONTRACT SI NU POATE LUA NICI O MASURA IMPOTRIVA ANGAJATULUI.
D-le marin Tudorie, corecta observatia dvs privitoare la inregistrarea demisiei. Si momentul de la care aceasta isi produce efectele.
Situatia la care dvs. va referiti, respectiv la cazul în care patronul "POATE COMUNICA ANGAJATULUI CA ESTE DE ACORD CU DEMISIA SI ESTE LIBER DE A DOUA ZII" reprezinta o renuntare din partea angajatorului la beneficiul acordat de lege.
sunteti un avocat care pentru un ban, faceti pact cu diavolul, adica patronul. Unde ati auzit dvs de patroni de buna credinta?
Va plateste un golan cu bani multi si il invatati sa jongleze cu legea dupa bunul lui plac.
Buna ziua ! Eu mi am depus demisia din motive proprii si mi au acceptat o. Mi au desfacut contractul , cand primesc salariul ?
multumesc
Buna ziua,
Salariul precum și celelalte drepturi la care mai aveti dreptul (de ex. contravaloarea zilelor de concediu neefectuate) ar trebui sa va fie platite odata cu lichidarea drepturilor ultimei luni platite.
in cazul meu patronul meu nu imi da bani la timp si ne tot abureste cu minciuni si de pe o zi pe alta pot sa imi dau demisia fara preaviz daca patronul nusi ideplineste punctualitatea banilor?
ptr ca mi_am cerut drepturile cuvenite prin instanta fiind inca angajat patronii de la delta gas sev din dr tr severin dupa 7 ani mi_au gasit motive neintemiate s_au folosit de colegi acestia sub amenintarea pierderi locului de munca au dat declarati si firma a deciz incetarea activitati mele fara acordul meu sau a primi preaviz ce ar trebuii sa fac
Buna ziua, as avea si eu cateva intrebari. Lucrez la o firma din luna august 2011, cu contract de munca pe care este mentionat ca se lucreaza 8 ore = 40 de ore pe saptamana. Ziua de salar fiind in data de 22. Pe contractul de munca si prectic incadrarea mea este cu suma de 940 de lei, de fapt sunt platita cu 1000 de ron net, ca sa nu plateasca seful meu impozit prea mare la stat, a considerat ca asa e mai bine. Trecand peste aceste detalii, firma avea o masina cu care eu sa ma deplasez ininteres de serviciu, am avut un accident iar masina nu avea asigurare CASCO, seful meu a considerat ca eu trebuie sa platesc toata paguba si timp de un an de zile mi-a luat in fiecare luna din salar 300 de ron, din cele 1000 cat luam. Intrebarea mea este daca e legal, noi nu am semnat nici un fel de act, nu aveam imputernicire sa conduc masina si semnam in fiecare luna de la data accidentului ca luam cu 300 de ron mai putin. As vrea sa stiu daca e un motiv bun pentru a imi da demisia fara preaviz, binenteles cu anuntarea autoritatilor. Si mai este un aspect, dansul imi da salarul in data de 6 si in data de 22 a fiecarei luni, dar de jumatate de an, intarzie cu salarul in fiecare luna, mai exact astazi suntem in data de 11, trebuia sa iau salarul din 22 mai si el din 6 luna aceasta si cand i-am spus ca el are obligatia sa ma plateasca a spus ca ma plateste cand are el chef si ca sunt obraznica si poate, citez "imi da un sut in fund". Domnule avocat, intr-o astfel de situatie ce ar trebui sa fac? Cand eu ii spun ca imi dau demisia la zi pentru ca nue normal sa imi vorbeasca asa, sa ma oblige indirect sa raman peste program amenintandu-ma ca altfel pot sa plec de tot. Dar demisia la zi nu vrea sa mi-o semneze, mai mult, a spus ca daca nu maprezint la serviciu ma da in judecata. Tin sa anunt ca am multe probe cu care as putea sa il infund legat de activitatea pe care dansul o desfasoara. Mi-am facut cererea de demisie cu preaviz de 20 de zile, dar nu vreau sa mai merg, vreau sa imi primesc salarul pana la data actuala si sa am cerere de demisie la zi. Pur si simplu nu mai suport situatia. Suntem in secolol 21 si angajatorii cred ca suntem un fel de slugi cu care pot sa faca ce vor ei. Daca se poate sa avem doar responsabilitati si obligatii iar din partea lor, nimic! Va multumesc pentru raspunsul pe care il voi primi de la dvs.
Cu respect. Roxana
Si in cazul in care eu sunt gestionar si nu am primit salariul de doua luni pe motivul ca firma o duce rau si nu are bani pot sa imi dau demisia la zi sau trebuie sa astept sa predau gestiunea altui angajat?
daca un angajat is baga demisia fara preaviz patronu are dreptu de ai nui platii zilele de concediu sau sa ii opreasca tichetele de masa di salar de pe luna ce a trecut?
un angajator atre voie sa tina un muncitor in proba de lucru mai mult de 3 lunii si sa prelungeasca contractu individual tot la 3 luni sau la luna?
Buna ziua domnule avocat,
A-si dori sa ma ajutati intr-o problema.In urma cu o luna m-am angajat la o firma pe postul de Assistent Manager, in contract este scris ca am o perioada de poba de 30 de zile lucratoare.Eu a-si vrea sa plec de aici din doua motive: nu imi place si am primit oferta de munca in Canada pe un salariu de 15 ori mai mare, dar ideea este ca trebuie sa plec cat mai urgent max.10 zile.Va rog frumos sa ma ajutati si sa maindrumati daca imi pot prezenta demisia, sau cum trebuie sa formulez cererea de demisionare, trbuie sa cer accordul partilor? Poate sa imi desfaca contractul de munca cu lit. i sau f.?Sincer chiar nu imi doresc lucrul acesta.Si in cazul in care ma ameninta ca o vor face cum ma pot proteja la ce art. din Codul Muncii pot apela? Va multumesc foarte frumos?
domnilor eu am demisionat dupa 12 zile de lucru din cauza programului orar de la 11 la 19.initial am acceptat sa lucrez de la 11 la 19dar pina nu am lucrat sa vad cu este nuam stiut cu este ,nu am putut lucra program de 11 la 19.si am demisionat fara acordul partilor ,fara preaviz.intrebarea mea este ce seva intimpla ,imi va desface contractul cu litera i ,altceva ce va mai fi ? astept raspuns.nu-mi place unde am intrat.eu. in cit timp imi va desface contractul de munca ???daca voi mai lua bani pe cele 12 zile de lucrate la ei?>numai in romania sa nu lucrezi.astept raspuns va ro,indrumati-ma cum este bine.
eu am demisionat dupa 12 zile de lucru in peroada de proba ,nu mia aprobat fara preaviz ,ma pune 3 zile nemotivat ,si im desface contractul de munca,in lichidare intra si echipamentul de lucru la care trebuie sa=l platesc ptr ca la-m imbracat si nu mai primeste inapoi ,doresc sa-l platesc ,o camasa costa 57 de lei si un pantalon costa 97 de lei ,total de 150 de lei ,urmeaza sa termin lichidarea luni ,ei sunt bucurosi cind te are la mina si te pune intrun loc cu program foarte rau cum ar fi orele 11-19 ziua nu ma-m putut impaca cu acest program ,nici familia mea si am demisionat. vom vedea urmariile. problema este ca eu nu pot sta fara lucru ,trebuie sa ma angajez imediat ,intrebare pot sa fac un alt contract de munca ?????????? chiar daca nu este gata lichisara????????? lamuritima ajutatima ,indrumatima. multumesc
dac pot dupa 12 zile de proba sa demisionez fara acordul directorului ,fara preaviz, si daca ma pot angaja imediat , va multumesc mult astept raspuns
buna ziua! am lucrat 5 zile din luna mai si 10 zile din luna iunie, fiind in perioada de proba 3 luni . eu mi-am dat demisia printr-o notificare scrisa fara sa mai merg deloc la serv . vreau sa stiu din punct de vedere legal cand ar fi trebuit sa ma lichideze cu banii? in cim scria ca pe data de 30 a fiecarei luni iau salarul
Buna ziua. Am o dilema si as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu un sfat. Lucrez in cadrul unei firmei de 6 luni. la finalul lunii iulie, angajatorul a luat decizia de a inchide firma si de a ne trimite pe toti in concediu pe intreaga perioada a lunii august. 11 zile sunt platite, fiind zilele de concediu corespunzatoare lunilor lucrate iar restul sunt asimilate ca fiind concediu fara plata. Evident ni s-a recomandat cu caldura sa completam cererile de concediu, cu sau fara plata, ceea ce am si facut. Nemultumita de acest concediu fara plata fortat, am cautat un nou loc de munca si, surprinzator, l-am gasit foarte repede. Dilema mea incepe aici...Trebuie sa efectuez preavizul neaparat? In contextul in care am fost trimisi toti in concediu fara plata, motivatia angajatorului fiind lipsa proiectelor pe perioada verii, corect ar fi sa imi semneze demisia si cu acordul partilor sa pot pleca mult mai repede, nu? Problema e ca angajatorul nu vrea sub nici o forma sa negocieze asa ca sunt in ipostaza de a pierde noul loc de munca. Mentionez ca de pe 1.08 pana pe 15.08 sunt in concediu platit, apoi de pe 16.08 pana pe 30.08 sunt in concediu fara plata. Cand imi pot depune demisia? Exista vreo solutie? Daca decid sa nu imi respect preavizul ce repercursiuni poate avea gestul meu? Va multumesc mult.
Buna ziua.Este posibil ca in perioada de preaviz sa imi poata da o convocare prin care sa imi desfaca contractul de munca cu litera I?Si daca le impun ca in aceasta perioada doresc sa lucrez asa cum prevede contractul,adica 5 zile cu 2 libere,8 ore pe zi,nu asa cum muncim acum 6 zile cu 2 libere si 9,10 sau char 11 ore pe zi(de fapt pe noapte caci programul este de noapte)?Eu am vrut sa imi dau demisia fara preaviz dar din lipsa de personal nu m-au lasat.Va rog sa imi raspundeti cat puteti de repede.Va multumesc