Angajatul nu poate contesta valabilitatea perioadei de probă înscrisă în contractul de muncă, chiar dacă scrisoarea de promisiune a unui loc de muncă, trimisă în prealabil, nu pevedea acest lucru, potrivit deciziei Curții de Casație nr. 13 – 14258 din 12 iunie 2014.
În speță, o angajată, dupa ce a primit o promisiune de angajare, a fost angajată cu contract pe durată determinată. Ca urmare a rezilierii contractului său de muncă la o luna dupa ce a fost angajată, salariata s-a adresat Tribunalului Muncii pentru acordarea de daune-interese pentru încălcarea contractului de muncă pe durată determinată, precum și pentru nerespectarea procedurii de concediere.
Curtea de Apel a respins cererea angajatei.
Curtea de Casație a constatat că, deși în promisiunea unui loc de muncă nu a fost făcută nicio mențiune cu privire la perioada de probă, contractul de muncă a inclus a posteriori o perioadă de probă de o lună. Prin urmare, rezilierea contractului care a avut loc în această periodă este valabilă.
În condițiile în care promisiunea unui loc de muncă nu conțină nicio referire la o posibilă perioadă de probă, nu împiedică părțile să includă o astfel de perioadă la momentul încheierii contractului de muncă.
Prin urmare, angajatul nu poate contesta validitatea perioadei de probă prevăzută în contractul său pe motiv că scrisoarea în care angajatorul și-a declarat intenția de a-l angaja nu o include.
(Sursa: Juritravail)
Comentarii