s
Poșta Română București a anunțat că programul de distribuire privind achitarea drepturilor de protecție socială din sistemul public de pensii, a asigurărilor sociale de stat, IOVR, agricultori și pensii militare va fi decalat cu o zi, angajații Poștei fiind, la rândul lor, liberi pe 15 august.
Guvernul nu are momentan suma care să acopere pierderile celor 18.000 de militari la calcularea pensiilor, după cum a declarat primul-ministru, Victor Ponta. Totuși, cei 8 milioane de lei lunar care sunt necesari ar putea fi găsiți eventual din ajustări în bugetele de pensii ale ministerelor.
În data de 28 martie 2013, Uniunea Națională a Barourilor din România a adoptat o hotărâre care prevede indexarea cu 4% a pensiilor cuvenite sau aflate în plată din sistemul Casei de Asigurări a Avocaților începând cu 1 aprilie 2013. Valoarea punctului de pensie în sistemul de pensii și asigurări sociale al avocaților a ajuns la 1.196 lei.
În ședința de marți, 12 martie 2013, Curtea Constituțională a României a decis cu unanimitate de voturi că este neconstituțională obligarea la plata cumulată a CASS pe pensii și pe veniturile care se supun impozitării, în urma analizării excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art.257 alin.(2) lit.e) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, ridicată de Alexandra Cristina Pană în dosarul nr.74649/3/CA/2011 al Tribunalului București - Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal.
În perioada în care delegația Fondului Monetar Internațional se află la București, Ministerul Muncii are stabilite trei întâlniri de lucru cu reprezentanții acestuia în cadrul cărora se va discuta despre sustenabilitatea sistemului de pensii, salarizarea unitară şi modificarea Codului Muncii după cum a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Iolanda Stăniloiu.
Casa Naţională de Pensii Publice informează că - în luna decembrie 2012 - achitarea pensiilor se va efectua în avans prin intermediul Poștei Române, precum și prin intermediul băncilor cu care CNPP are încheiate convenţii, acestea fiind virate conform prevederilor convenţiilor.
Dacă anul 2011 se remarcă prin prima mare modificare de viziune cu privire la scopul reglementării pieţei muncii (protecția salariaţilor în faţa puterii economice dominante a angajatorului), această modificare realizându-se pe de o parte prin adoptarea Legii nr. 40/2011 care modifică în mod substanţial unele instituţii de dreptul muncii acordând puteri sporite angajatorilor, iar pe de altă parte prin adoptarea Legii nr. 62/2011 a dialogului social, prin care sunt diminuate în mod consistent atribuțiilor şi puterile sindicatelor, anul 2012 se caracterizează prin acalmie.
Guvernul a luat în discuție și aprobat în ședința din 27 noiembrie nota primită din partea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, referitoare la plata în avans a pensiilor în perioada sărbătorilor de iarnă, până la data de 21 decembrie 2012. Acesta este un demers care a fost inițiat în fiecare an, astfel încât pensionarii să-și primească pensiile înaintea sărbătorilor de iarnă.
Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, într-o conferință de presă susținută la Iaşi, că, până la sfârşitul anului, se pot susține cheltuielile cu pensii, salarii, indemnizaţii şi pentru funcţionarea instituţiilor statului, fondurile necesare în acest sens urmând să fie realocate din alte părţi.
Datele publicate de Institutul Național de Statistică indică o scădere a numărului mediu de pensionari în trimestrul al doilea la 5,5 milioane de persoane, mai puţin cu 104.000 faţă de perioada similară a anului trecut şi 38.000 comparativ cu trimestrul precedent. În schimb, pensia medie lunară a crescut cu 2% faţă de acelaşi trimestru al anului precedent şi cu 0,4% faţă de primul trimestru din acest an, ajungând la 769 lei.
Hotărârea Guvernului nr. 850/2012 pentru aprobarea graficului și modalității de restituire a unor contribuții de asigurări sociale de sănătate a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 598 din data de 21 august 2012. Potrivit actului normativ, sumele percepute ilegal pensionarilor ale căror pensii depășesc nivelul de 740 de lei, urmează să fie restituite lunar în perioada septembrie 2012 – septembrie 2013.
Stiați că România nu are autori specializați în domeniul dreptului securității sociale - pensii, prestații sociale și asigurări, șomaj, alocații etc? Aveți idee că, deși sunt aproximativ 10.000.000 de cetățeni români care sunt într-o formă sau alta încadrați într-o formă de asigurare și asistare socială, în România nu există până în prezent nici un tratat de teorie a securității sociale de un nivel ştiințific acceptabil?
Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat, spre dezbatere, Proiectul de Ordonanță de Urgență privind stabilirea unor măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate. Propunerea vizează restituirea către pensionari a sumelor reţinute de la data de 1 ianuarie 2011 până la data de 30 aprilie 2012, reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra părţii din pensie care depăşeşte nivelul de 740 lei.
În prima ședință a noului Guvern, care a avut loc marți, 8 mai, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice. Aceasta prevede sistarea perceperii cotei de asigurări de sănătate pentru întreaga sumă, în cazul persoanelor care încasează pensii lunare mai mari de 740 de lei.