s
Un sondaj realizat de INSCOP Research, în perioada 28 mai - 3 iunie identifică Italia și Spania printre țările cele mai primitoare pentru românii care vor să muncească în străinătate (67,8% dintre respondenți au indicat Italia, urmată de Spania cu 61,5%).
Presedintele Traian Basescu a declarat că românii muncesc foarte mult, dar ca este fundamental sa creasca rata de productivitate a muncii in Romania, care este "foarte scazuta", potrivit recomandarilor de tara specifice ale Comisiei Europene si care au fost discutate in Consiliul European.
Treizeci de muncitori români, angajați pe un șantierul unui sat de vacanță, Center Parcs, situat în Nohfelden, la nord-est de landul german Saarland, protestează de luni împotriva condițiilor foarte inumane de lucru și a faptului că nu și-au mai primit salariile din luna decembrie.
Germania este, în prezent, principala destinație de muncă vizată de români, potrivit unui sondaj realizat de site-ul de recrutare Tjobs.ro. Astfel, 50% dintre respondenți s-ar îndrepta spre Germania iar 41% dintre romani aleg Marea Britanie. Franta este urmatoarea clasata, cu 31% dintre optiuni, iar Norvegia a primit 29% din voturi. S.U.A. a primit acelasi numar de voturi pe care l-a primit Spania, iar 11% dintre respondenti au ales alte tari. Cei care au optat pentru alte tari au mentionat Finlanda, Olanda, Australia, Polonia si Elvetia.
Circa 30 de români, angajați de un patron italian la o firmă din Arad, dar care lucrează în Italia ca şoferi de camioane, au declanșat o acțiune de protest în urmă cu trei zile, sechestrând camioanele patronului până când îşi vor primi banii. Miercuri, reprezentantul protestatarilor, Florin Dragomirescu, a depus miercuri în numele celor 28 de angajaţi români ai firmei și o plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad.
Ca urmare a aderării României si Bulgariei la Uniunea Europeana, Elveţia şi UE au negociat un protocol de extindere a Acordului UE- Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor şi asupra celor două state, care se va realiza gradual, fiind nevoie de parcurgerea unei perioade tranzitorii de 7 până la 10 ani, cu acordarea unui număr limitat de permise de şedere(contingente), după cum transmite ANOFM. Numărul permiselor va creste de la un an la altul în funcţie de evoluţiile de pe piaţa muncii.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" a semnat miercuri un act de colaborare cu Patronato ACLI din Italia în vederea asistării gratuite a celor peste un milion de români care muncesc în Italia pentru a beneficia de asigurări sociale, acorduri colective sau pensii, după cum transmite Mediafax.
Accesul românilor pe piaţa muncii din Spania va fi restricţionat până la 31 decembrie 2013, după ce Comisia Europeană a aprobat o cerere transmisă de autoritățile spaniole la 13 decembrie 2012. Decizia Comisiei se bazează pe o clauză specifică de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei și României încheiat în 2005, clauză care permite statelor membre care au ridicat restricțiile impuse lucrătorilor din Bulgaria și România să le restabilească ulterior, în caz de perturbări grave ale pieței forței de muncă din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei.
Interesul românilor pentru job-urile în agricultură din Spania este tot mai scăzut în ultima perioadă, dovadă fiind și faptul că pentru 2013 doar jumătate dintre locurile de muncă oferite românilor la cules de căpşuni au fost ocupate.
Birocrația din Marea Britanie afectează studenţii români de la universităţile britanice, aceștia aşteaptând şi până la 9 luni pentru eliberarea certificatelor de înregistrare de către autorităţile din Regatul Unit, deşi acestea ar trebui acordate imediat. Dificultăţi întâmpină şi muncitorii la eliberarea permiselor de muncă, informează MAE, la solicitarea MEDIAFAX. Situaţia a fost semnalată în mod repetat autorităţilor britanice de către Guvernul român, fiind sesizată şi Comisiei Europene.
Munciitorii români și bulgari care lucrează în Marea Britanie sun prost plătiți și exploatați de angajatori, după cum rezultă dintr-un reportaj realizat de jurnalistii de la BBC, in colaborare cu o jurnalista romanca. Jurnalista din România a lucrat sub acoperire ca menajera intr-un hotel din Londra. Scopul inițiativei a fost tocmai acela de a identifica modul în care sunt tratați muncitorii est-europeni în Regatul Unit.
Site-ul de recrutare Tjobs. ro indică faptul că noile atracţii pe piaţa muncii pentru românii care pleacă să lucreze în străinătate sunt Marea Britanie, Germania şi Franţa, state au atras în perioada aprilie - mai 2012 aproximativ 90% dintre CV-uri. Italia şi Spania nu mai sunt la fel de căutate de români, din cauza declinului economic care le-a afectat.
Ministerul Muncii de la București a anunțat că Secretariatul General al Ministerului Muncii şi Imigraţiei spaniol a emis noi instrucţiuni clarificatoare, ca urmare a sesizărilor autoritaților române, referitoare la neclarităţile instrucţiunilor de aplicare a măsurii de restricţionare a pieţei muncii pentru cetăţenii români în Regatul Spaniei, măsură impusă în data de 22 iulie 2011.