s
L E G E
pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul competent să judece recursul în interesul legii a soluționat în ședința din 10 iunie 2013 un număr de 4 recursuri în interesul legii, cu impact direct asupra dreptului muncii și securității sociale.
În cadrul Programului de formare continuă, Institutul Național al Magistraturii organizează în perioada 25-26 aprilie 2013 un seminar în dreptul muncii pentru magistrați. Formatorul va fi prof. univ.dr. Raluca Dimitriu din cadrul Departamentului de Drept al Academiei de Studii Economice.
Domnul avocat Răzvan Vasiliu vă propune o dezbatere pe tema „Procedura necontencioasă în dreptul muncii”, în cadrul seminarului „Jurisdicția muncii. Noul Cod de procedură civilă”, organizat de Clubul de Drept Social - Costel Gîlcă în București, la data de 6 martie 2013.
Închisoarea nu este tocmai spațiul tipic pentru aplicarea legislației muncii, dar o deținută franceză a cerut și obținut din partea Tribunalului Muncii aplicarea normelor din Codul muncii francez pentru o activitate salarială exercitată în închisoare, după cum transmite Le Figaro.
La fel ca și în alte ramuri de drept, și în dreptul muncii, procedura introducerii unei cereri la CEDO, trebuie să fie în conformitate cu articolul 34 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, precum şi cu articolele 45 şi 47 ale Regulamentului Curţii. Astfel, fiecare stat contractant (printr-o cerere statală) sau orice persoană particulară care se considera victima violării Convenţiei (printr-o cerere individuala) se poate adresa direct Curţii de la Strasbourg cu o cerere invocând violarea de către un stat contractant a unuia din drepturile garantate de Convenţie.
Este inadmisibil ca judecătorii de la ÎCCJ, care sunt până la urmă arhitecţi ai construcţiei juridice să nu se autosesizează cu privire al propria lor incompetenţă în a se pronunţa cu privire la litigiile de muncă. Îmi este greu să înţeleg cum un profesionist, care ajunge judecător al ÎCCJ, nu are aceasta demnitate profesională să spună: nu mă pronunţ în acest domeniu pentru ca nu îi cunosc principiile minime de funcţionare şi nici detaliile specifice pentru a mă pronunţa calificat. Nu am văzut o grevă de demnitate profesională a judecătorilor, ci doar o grevă pentru drepturi materiale. Să fie oare judecătorul doar un simplu funcţionar de la ghişeu sau să fie mai mult de atât?
În perioada 30 octombrie-4 noiembrie 2012, Decanul Baroului Bucuresti, Av. Ion Ilie-Iordăchescu a participat la Congresul Anual al U.I.A. (Union Internationale des Avocats), eveniment care a avut loc la Dresda.
În data de 1 noiembrie 2012, în cadrul Galei „Profesioniștii dreptului muncii”, eveniment ce a avut loc în incinta Bibliotecii Naționale a României, au fost desemnați profesioniști ai dreptului muncii pe anul 2012.
Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la adoptarea primului Cod al muncii român - Legea meseriilor, creditului și asigurărilor muncitoreşti din 1912, Clubul de Drept Social - Costel Gîlcă în parteneriat cu Revista de Drept Social va organiza Gala "Profesioniștii dreptului muncii", în cadrul căreia se vor organiza diverse concursuri în domeniul dreptului muncii și se vor decerna premii pentru merite deosebite.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a reținut în hotărârea din 19 iulie 2012 în cauza C-154/11 Ahmed Mahamdia/Algeria că un stat străin nu poate invoca faptul că beneficiază de imunitate pentru a se apăra împotriva acțiunii formulate potrivit dreptului muncii de un angajat al ambasadei sale, atunci când acesta din urmă îndeplinește atribuții care nu se înscriu în sfera exercitării autorității publice. Prin urmare, un astfel de angajat poate sesiza instanțele statului membru în care se află ambasada în cauză
Cotidianul online de business wall-street.ro a realizat un amplu articol pe tema neregulilor care afectează angajații de la cafeneaua Gradina Verona, în urma unor sesizări făcute de foști angajați. Demisii semnate “in alb” inca de la angajare ce conduc la abuzuri ale managementului asupra angajatilor, zile de concediu luate fortat sau ore suplimentare neplatite care depasesc cu mult cele inscrise in contractele de angajare sunt doar cateva dintre principalele probleme.
În nr. 5/2012 al Revistei de Drept Social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional, a fost publicată prima parte a studiului „Un secol de relații juridice de muncă: 1790-1900” al avocatului Costel Gîlcă.