s
Potrivit art. 145 alin. 2 Codul muncii, durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective aplicabile, și se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic. Interpretând restrictiv, s-ar putea deduce că, dat fiind că în perioada concediului de maternitate salariata nu prestează activitate, aceasta nu ar mai avea dreptul la concediul de odihnă anual.
Având în vedere că nici Codul muncii, nici Directiva 2003/88/CE - Organizarea timpului de lucru - Dreptul la concediul anual plătit - Concediu medical - Concediu anual care coincide cu un concediu medical - Dreptul de a beneficia de concediul anual în altă perioadă, nu face nicio distincție în sensul că are loc o diminuare a zilelor de concediu de odihnă pentru acei salariați care au beneficiat de concediu medical, considerăm că trebuie să avem în vedere jurisprudența Curții, care reprezintă izvor de drept.
Problema pe care o dezbatem este aceea dacă o persoană care prestează activitate la acelaşi angajator, în baza a două contracte individuale de muncă (un contract cu norma de baza de 8 ore/zi, iar cel de-al doilea contract, cu timp parţial de lucru de 4 ore/zi, în altă funcţie decât cea înscrisă în primul contract) are dreptul la câte un concediu de odihnă pentru fiecare din cele două contracte.
Accesul la concediul de odihnă în cazul cadrelor didactice care își desfășoara activitatea profesională și în regim de plată cu ora a suferit o serie modificări cuprinse în Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5411/2012 pentru modificarea art. 5 din Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învățământ, aprobate prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 5.559/2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 664 din data de 20 septembrie 2012.
Marea Britanie si Polonia sunt statele în care angajaţii beneficiază de cele mai multe zile de concediu plătit stabilite prin lege, potrivit unui studiu Mercer. Salariaţii britanici au cea mai lungă perioadă de concediu din Europa de Vest (28 de zile), urmaţi de cei din Polonia, care primesc câte 26 de zile de concediu.
Codul Muncii prevede instituie dreptul angajaților la minimum 20 de zile de concediu de odihnă, pe care le pot solicita angajatorilor până la finalul anului următor. În situația în care zilele de concediu nu pot fi recuperate, acestea vor fi plătite.