s
La nivel național, România va avea în 2016 cu 210.000 de locuri de muncă în plus, mai exact, cu doar 4,6% mai multe decât în prezent, peste jumătate dintre acestea fiind în regiunea București-Ilfov, respectiv 109.500. În ceea ce privește șomajul, acesta va scădea de la 5,2%, nivel estimat pentru 2013, la 4,5% în 2016, după cum reiese din cele mai recente estimări ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNP).
Situația șomajului nu se va îmbunătăți cel puțin până la sfârșitul anului 2014, cele mai afectate categorii sociale fiind tinerii și muncitorii necalificați, cu disparități tot mai largi între țări, potrivit unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
În luna mai 2013, datele oferite de Oficiul european de statistică (Eurostat) plasează în continuare Grecia și Spania pe primele locuri între cele 28 de state membre ale UE în ceea ce privește șomajul. Rata șomajului a ajuns în mai la 26,9% în Grecia și, respectiv 26,8% în Spania (în luna martie).
În România, un număr foarte de mare de tineri continuă să se îndrepte către profesii cu cerere mică sau aproape de zero pe piața muncii. Potrivit unui sondaj realizat de REALITATEA.NET în rândul specialiștilor HR, pe primul loc în topul facultăților care produc cei mai mulți absolvenți șomeri se află specializările umaniste, Litere, Filosofie, Sociologie, Științe politice, urmate de Jurnalism, Administrație publică și chiar Științe economice.
Ziua Muncii a fost marcată în Europa prin miting-uri și proteste, oamenii denunțând austeritatea și rata ridicată a șomajului, context în care Papa Francisc a pledat pentru "dreptate socială" și eliminarea "sclaviei" în țări sarace, după cum transmite Mediafax.
În anul 2012, populația activă a României a fost de 9.964.000 de persoane, dintre care 9.263.000 persoane ocupate și 701.000 șomeri, după cum transmite Institutul Național de Statistică (INS) într-un comunicat de presă. Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 59,5%, iar rata șomajului s-a situat la 7,0%.
Datele publicate marți de Eurostat indică o creștere a ratei șomajului la nivelul celor 27 de state membre cu 0.1 procente în luna februarie față de cea precedentă, până la un nivel de 10,9%. În zona euro, rata a rămas stabilă (12%). În total, s-au înregistrat 26,3 milioane de șomeri, dintre care puțin peste 19 milioane se află în zona euro.
Potrivit celui mai recent Buletin trimestrial al Comisiei Europene privind ocuparea forței de muncă și situația socială, UE se afla încă într-o situație critică în al patrulea trimestru al anului 2012, numărul locurilor de muncă fiind în scădere la nivel global și rata șomajului în creștere, în timp ce situația financiară a gospodăriilor a rămas gravă.
Nivelul șomajului din Franța a urcat foarte mult în 2012, atingând în ultimul trimestru la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, dupa ce a crescut de la 10,2% in trimestrul al treilea la 10,6%, potrivit datelor publicate joi de Institutul de statistica. Creșterea este un efect al zecilor de mii de concedieri facute de companii pentru a face fata stagnarii economiei.
Rata șomajului la sfârșitul lunii februarie a scăzut cu 0,04 puncte procentuale comparativ cu luna ianuarie, respectiv cu 0,41 puncte procentuale față de februarie 2012, ajungând la de 5,78 %, după cum informează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Numărul total al șomerilor înregistrați la sfârșitul lui februarie a fost de 510.409, cu 2.940 mai puțini față de luna anterioară.
Comisia Europeană (CE) anticipează că rata șomajului în România se va situa la 6,9% în acest an și la 6,8% în 2014, ceea ce reprezintă o îmbunătățire față de estimarea de 7,3% avansată în toamnă pentru ambele perioade, potrivit prognozei economice de iarnă prezentată vineri.
Criza a obligat milioane de lucrători să își caute locuri de muncă noi, dar abilitățile lor nu sunt de multe ori cele pe care angajatorii le doresc, iar această inadecvare a competențelor conduce la creșterea niveluri de șomaj, după cum arată Organizația Internațională a Muncii.
Datele anunțate de Institutul Naţional de Statistică de la Madrid anunță o nouă creștere alarmantă a ratei șomajului în rândul populației Spaniei, nivelul acesteia depășind 26 % la finele anului trecut. Acesta este cel mai ridicat nivel al șomajului din 1976, când Spania a trecut la democraţie.
Ediția din 2012 a analizei „Situația socială și a ocupării forței de muncă în Europa” indică o situație îngrijoratoare la nivelul Uniunii Europene, în condițiile în care șomajul a atins în 2012 noi cote maxime pentru ultimii aproape douăzeci de ani, veniturile gospodăriilor s-au diminuat, iar riscurile de sărăcie sau de excluziune sunt în creștere, în special în statele membre din sudul și estul Europei.
Sfârșitul lunii noiembrie 2012 a adus cu sine o creștere a ratei șomajului și a numărului de șomeri înregistrați la nivel național, după cum informează un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Astfel, rata şomajului a fost de 5,40%, mai mare cu 0,23 pp decât cea din luna octombrie a anului 2012 şi cu 0,34 pp faţă de cea din luna noiembrie a anului 2011, iar numărul total de şomeri, de 476.321 persoane, a crescut cu 20.173 persoane faţă de cel de la finele lunii anterioare.
România se află pe primul loc în ceea ce privește rata șomjului în rândul persoanelor cu deficiențe de vedere din Europa (90%), după cum indică un proiect de cercetare în curs de desfăşurare, citat de Agerpres. La polul opus, se află Suedia unde nivelul șomajului pentru aceste persoane este sub 60%. În prezent, la nivel mondial există 285 milioane de oameni care suferă de deficienţe serioase de vedere. Dintre aceste cazuri, 90% apar în ţările în curs de dezvoltare.
Un studiu publicat în ediţia din septembrie a revistei Hipocrate, în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, care a examinat evoluţia ratei şomajului şi a celei a suicidului în mai multe regiuni din Marea Britanie, indică faptul că fiecare creştere cu 10% a şomajului a dus la o mărire cu 1,4% a ratei suicidului la bărbaţi. Numărul cazurilor de sinucidere în rândul bărbaţilor a crescut pe plan mondial în ultimii trei ani, pe fondul crizei economice. Acest trend al sinuciderilor nu este întalnit, însă, și la femei.
În al doilea trimestru al anului 2012, disparitățile de pe piața muncii și din sectorul social continuă să existe între statele membre, înregistrându-se în același timp o creștere a ratei șomajului și a sărăciei copiilor, precum și o deteriorare a situației financiare a gospodăriilor, după cum reiese din Buletinul trimestrial privind ocuparea forței de muncă și situația socială al Comisiei Europene. UE se află într-o perioadă de recesiune sau pe punctul de a intra în recesiune de la sfârșitul anului 2011, iar percepția generală este că situația economică a atins nivelul cel mai scăzut în ultimii trei ani. În acest context, probabilitatea de a găsi un loc de muncă rămâne redusă în comparație cu anii anteriori crizei.
Raportul UE privind tineretul, publicat pe 10 septembrie 2012, indică faptul că șomajul în rândul tinerilor în vârstă de 15-24 de ani din UE a crescut cu 50% de la începutul crizei, de la o medie de 15% în februarie 2008 la 22,5% în luna iulie a acestui an. Ratele cele mai ridicate sunt în Grecia (53,8%) și în Spania (52,9%). În aceste condiții, raportul solicită ca ocuparea tinerilor, incluziunea socială, sănătatea și bunăstarea tinerilor să fie priorități de vârf ale politicii europene în domeniul tineretului.
Un document al Organizației Internaționale a Muncii (OIM) intitulat “Global Employment Outlook: Bleak Labour Market Prospects for Youth”arată că extinderea crizei euro de la economiile avansate la cele emergente conduce la înrăutățirea situației globale a tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă.
Potrivit cifrelor publicate de către Autoritatea de Statistică greacă, citată de publicația franceză Le Monde, rata şomajului în Grecia a continuat să se înrăutăţească în primul trimestru al anului 2012, urcand la 22,6% faţă de 20,7% trimestrul trecut. În primul trimestru al anului 2011, şomajul a fost de 15,9%.
Datele publicate de Institutul Național de Statistică pe 2 mai indică o nouă creștere a ratei șomajului BIM (conform definiţiei internaţionale) în luna martie a anului curent. Astfel, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost estimată la 7,5%, fiind cu 0,4 puncte procentuale peste media lunii anterioare şi cu 0,5 puncte procentuale mai mare faţă de nivelul înregistrat în luna martie 2011.
Rata șomajului în Uniunea Europeană s-a stabilizat la 10.2 % în luna martie 2012, comparativ cu luna anterioară, fiind, însă, cu 0.8 % peste nivelul înregistrat în martie 2011, potrivit datelor Eurostat. O creștere ușoară se poate observa în zona euro, de la 10.8% în luna februarie 2012 la 10.9% în martie. O diferență mai mare (1%) este vizibilă în comparație cu luna martie 2011. Numărul total a șomerilor a fost estimat la 24.774.000 de persoane, dintre care 17.365.000 sunt doar în zona euro.
Datele prezentate de Institutul Național de Statistică pe 9 aprilie indică o scădere ușoară a ratei șomajului la sfârşitul lunii martie 2012 până la valoarea de 5,05%, cu 0,22 pp sub nivelul lunii februarie a acestui an, respectiv cu 0,95 pp mai mică față de rata înregistrată în luna martie 2011. Nivelul minim al ratei şomajului (1,63%) a fost atins în judeţul Ilfov, iar cel maxim în județul Vaslui (9,64%).
Ultimele date ale Eurostat cu privire la evoluția șomajului în februarie 2012 indică o creștere ușoară a ratei șomajului (+0.1%) față luna anterioară, atât la nivelul UE (10,2%), cât și în zona euro (10,8%). Diferențe mai mari se constată prin comparație cu luna februarie 2011, când rata șomajului era de 10% în zona euro, respectiv 9.5% per ansamblul statelor comunitare. Cea mai gravă situație continuă să fie cea a tinerilor, în cazul cărora nivelul șomajului a ajuns la 22,4% (UE27), iar în Grecia și Spania a depășit pragul critic de 50%.