s
Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 3,55% în trimestrul al II-lea faţă de trimestrul precedent şi de 10,00% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, conform unei statistici publicată de Institutul Național de Statistică.
Senatul României a adoptat tacit la 23 noiembrie 2011 Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Acesta introduce o serie de modificări menite să elimine inechitățile și să diminueze discriminarea cu care se confruntă persoanele aflate în prag de pensionare, potrivit expunerii de motive ce însoțește proiectul.
În data de 23 noiembrie Senatul României a adoptat tacit Propunerea legislativă privind consacrarea zilei de 10 Mai - Ziua Independenţei ca zi de sărbătoare naţională. Proiectul va fi înaintat Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.
În ședința din data de 25 noiembrie 2011, Executivul a aprobat proiectul bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2012. Potrivit declarațiilor premierului Emil Boc, documentul pune accentul pe investiţii şi pe crearea de locuri de muncă, fiind în același timp redactat cu prudență și responsabilitate având în vedere situația economică din Europa.
Senatorul Emilian Frâncu, inițiatorul propunerii legislative de modificare a Codului muncii, în sensul declarării zilei de 30 noiembrie, Sf.Andrei, ca sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare, a declarat că proiectul a trecut miercuri de Senat prin adoptare tacită, potrivit agenției Agerpres.
În data de 22 noiembrie 2011, Ministerul Muncii, Familei și Protecției Sociale a publicat, spre dezbatere, Proiectul de Hotărâre privind stabilirea numărului autorizaţiilor de muncă ce pot fi eliberate străinilor in anul 2012. Sugestii și recomandări pot fi trimise până la data de 2 decembrie 2011.
În ședința de plen a Senatului din 21 noiembrie 2011 a fost adoptată Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
La Senat este înregistrată, în vederea dezbaterii, Propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Potrivit acesteia, categoriile de boli pentru care se acordă pensia de invaliditate ar putea fi extinsă, incluzând și TBC-ul, în condițiile în care România se află pe primul loc în Europa la numărul de bolnavi de tuberculoză.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) informează într-un comunicat de presă din data de 16 noiembrie că au fost publicate, spre dezbatere, două proiecte de modificare a condițiilor de autorizare a constituirii de societăți de pensii și a persoanelor care administrează fondurile de pensii private și facultative.
În ședința de marți, 15 noiembrie, pe ordinea de zi a Comisiei de Sănătate Publică a Senatului s-a aflat Propunere legislativă pentru modificarea art.237, alin(1), litera m) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Potrivit documentului, CNASar urma să deconteze anumite servicii medicale și în cazul șomerilor care nu mai beneficiază de ajutorul de șomaj.
În data de 15 noiembrie 2011, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat, spre dezbatere, Proiectul de Hotărâre pentru abrogarea prevederilor art.I punctul 37 precum și ale art.II din H G nr.955/2010 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr.319/2006.
În data de 15 noiembrie 2011, Ministerul Muncii, Familei și Securității Sociale a publicat, spre dezbatere, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Proiectul vizează dezvoltarea de noi măsuri de stimulare a ocupării şi adaptarea modului de implementare a acestora la cerinţele actuale ale pieţei muncii.
În ședința Camerei Deputaților din 15 noiembrie 2011 va fi supus dezbaterii Proiectul Legii asistenţei sociale. Acesta a fost adoptat tacit de către Senat în data de 7 noiembrie și se află pe lista de proiecte suspuse procedurii de urgență, iar Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.
În data de 14 noiembrie 2011, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat, spre dezbatere, Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Se dorește, astfel, instituirea unor măsuri suplimentare de protejare a copilului împotriva „abuzului, neglijării, exploatării şi a oricărei alte forme de violenţă”. Sugestii și propuneri pot fi făcute până la data de 23 noiembrie.
În data de 11 noiembrie 2011, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat Proiectul de Lege privind prevenirea şi combaterea riscului de marginalizare socială. Măsurile propuse au drept scop prioritar reducerea şi combaterea sărăciei, contribuind astfel la atingerea obiectivelor asumate de România, în contextul Strategiei 2020.
Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat pe 11 noiembrie, spre dezbatere, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii. Propunerea legislativă are în vedere reglementarea acordării alocației pentru copiii cetăţenilor români, cu sau fără rezidență în România, precum și a celor străini, care au domiciliul sau reședința în țară.
În data de 11 noiembrie 2011, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative care reglementează acordarea indemnizației pentru creșterea copilului. Proiectul prevede modificarea unor acte normative din domeniul asistenței sociale care reglementează acordarea indemnizației pentru creșterea copilului, indemnizațiilor speciale pentru îngrijirea copilului cu handicap, stimulentului lunar ori stimulentului de inserție.
În data de 10 noiembrie 2011, Ministerul Justiţiei a publicat, spre dezbatere, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, forma aprobată de Guvern în şedinţa din 9 noiembrie 2011.
În data de 10 noiembrie 2011, Ministerul Justiției a publicat, spre dezbatere, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Guvernul României a aprobat miercuri, 9 noiembrie 2011, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit unui anunț făcut de secretarul de stat în Ministerul Justiției, Lidia Barac. În principiu, proiectul se referă la răspunderea disciplinară a magistraților.
În data de 24 octombrie 2011, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat, spre dezbatere, Proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, cu modificările şi completările ulterioare.
În ședința de plen din 24 octombrie 2011, Camera Deputaților a dezbătut proiectul de lege privind posibilitatea angajării în mediul privat a persoanelor pensionate anticipat. Parlamentarii Camerei Inferioare a Legislativului nu au ajuns la un acord în privința propunerii, aceasta fiind retrimisă la Comisia pentru muncă.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat vineri, 21 octombrie, Decretul pentru promulgarea Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, după cum informează un comunicat de presă emis de Administrația prezidențială.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotârât în ședința din 18 octombrie 2011 însușirea Punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios referitor la propunerile de modificare a Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru.
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anunțat aprobarea Normei pentru modificarea şi completarea Normei nr. 22/2009 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat. Actul normativ cu modificările şi completările efectuate reglementează dobândirea şi încetarea calităţii de participant la un fond de pensii administrat privat, dar şi modalităţile prin care se realizează aderarea, validarea şi repartizarea aleatorie a participanţilor la un fond de pensii administrat privat.