s
În data de 19 august, Ministerul Finanţelor Publice a publicat, spre dezbatere publică, Proiectul de OG pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificarea şi completarea OUG nr. 29/2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.
În data de 17 august, Ministerul Finanţelor Publice a publicat spre dezbatere publică Proiectul de Ordonanţă privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor. În principiu, actul normativ intenţionează să reglementeze activitatea de evaluare şi să creeze o nouă profesie reglementată, cea de evaluator autorizat.
Într-o speţă din 6 iulie a Curţii de Casaţie (no. 10-13960), un agent de exploatare, delegat al personalului şi reprezentant al angajaţilor în cadrul Comitetului privind sănătatea, siguranţa şi condiţiile de muncă a sesizat instanţa cu o cerere care viza, în principal, plata unor daune pe motiv de discriminare privind apartenenţa la un sindicat.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţie Sociale a publicat pe 28 iulie, spre dezbatere publică, Proiectul de Hotărâre privind reglementarea prestării de către copii de activităţi în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling. Hotârârea stabileşte cadrul legal privind asigurarea respectării drepturilor copilului care prestează activităţi remunerate şi neremunerate în domeniile amintite.
Ministerul Muncii, Familie şi Securităţii Sociale a publicat pe site-ul instituţiei, spre dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea art.50 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.50/2011.
Orele pentru căutarea unui loc muncă reprezintă acea perioadă de timp în care angajatul nu este obligat să se prezinte la servicu, în timpul perioadei de preaviz. În principal, durata acestei absenţe motivate este stabilită prin acordul colectiv de muncă, fiind, de regulă, de două ore. Refuzul angajatorului de a da curs cererii angajatului poate fi considerată abuzivă.
Ministerul Sănătăţii a realizat un proiect de Ordin privind privind stabilirea criteriilor de evaluare a performanţelor profesionale individuale pentru personalul contractual din sistemul sanitar, personalul contractual din aparatul propriu al Ministerului Sănătăţii, din cadrul serviciile publice deconcentrate şi din unităţile sanitare publice din reţeaua Ministerului Sănătăţii.
Camera Deputaţilor a adoptat în şedinţa din 21 iunie, cu 168 de voturi "pentru", 116 voturi "împotrivă" şi 7 abţineri, Proiectul de Lege nr. 158/2011 referitor la aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
În şedinţa din 21 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 168 de voturi "pentru", 119 voturi "împotrivă" şi 3 abţineri, proiectul pentru modificarea Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Pe ordinea de zi a Senatului se află o iniţiativă legislativă referitoare la completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii. Acesta vizează stabilirea unei noi modalităţi de calculare a pensiei anticipate parţiale, în sensul diminuării cuantumului pensiei pentru limita de vârstă cu 0,5% pentru fiecare lună de anticipare, faţă de 0,75% cât este prevăzut în prezent.
Pe site-ul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a fost publicat un proiect de Hotărâre privind aprobarea Listei societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale aflate sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri la care se efectuează concedieri colective în anul 2010 şi care vor beneficia de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 116/2006 privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective.
Ministerul Justiţiei urmează să propună Guvernului un proiect de lege privind răspunderea disciplinară a magistraţilor şi consolidarea Inspecţiei Judiciare, după cum a declarat joi ministrul Cătălin Predoiu. La baza proiectului se află, în principal legea spaniolă în domeniu, dar s-a avut în vedere şi modul de structurare a Inspecţiei Judiciare în alte state europene, precum Franţa, Germania, Olanda.
Ministerul Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a lansat spre dezbatere publică, până pe 18 iunie, proiectul de Hotărâre privind condiţiile de funcţionare, precum şi procedura de autorizare a agentului de muncă temporară. Actualul proiect de lege a fost elaborat în acord cu prevederile Directivei 2008/104/CE privind munca prin agent de muncă temporară, urmând să abroge hotărârea Guvernului nr. 938/2004 care se află în prezent în vigoare.
Ministerul Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a lansat spre dezbatere publică, până pe 18 iunie, proiectul de Hotărâre de guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul asistenței sociale. Acesta are în vedere modificarea şi completarea Hotărârii de Guvern nr.1434/2 septembrie 2004 privind atribuțiile și Regulamentul-cadru de organizare și funcționare ale Direcției generale de asistență socială și protecție copilului, respectiv a Hotărârii de Guvern nr.90/2003 pentru aprobarea Regulamentului – cadru de organizare și funcționare a serviciului public de asistență socială,
Presedintele României, Traian Băsescu, a transmis miercuri Consiliului Legislativ proiectul legii de revizuire a Constituţiei în vederea avizării acestuia. Iniţiativa modificărilor constituţionale îi aparţine preşedintelui, la propunerea Guvernului. Ulterior obţinerii avizului de la Consiliul Legislativ, proiectul va fi transmis Curţii Constituţionale pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea, iar în final va fi înaintat Parlamentului României, în vederea dezbaterii şi adoptării lui.
În Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor din 30 mai 2011 se află în dezbatere următoarele proiecte legislative de interes pentru domeniul dreptului muncii şi securităţii sociale:
În Camera Deputaţilor este înregistrată pentru dezbatere iniţiativa legislativă adoptată de Senat la 16 martie 2011 privind completarea art.66 din Legea 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de muncă. Acesta are în vedere introducerea unui alineat prin care se reglementează posibilitatea cadrelor didactice de a recurge la grevă: „Personalul didactic poate declara grevă cu condiţia de a asigura desfăşurarea continuă a proceselor de evaluarea naţională din ultima clasă de gimnaziu, respectiv a examenului naţional de bacalaureat, conform calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”.
Ministerul Finanţelor Publice a publicat pe site-ul instituţiei, spre dezbatere publică, Proiectul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind modalitatea de plată a unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
În şedinţa Camerei Deputaţilor de marți, 24 mai 2011, vor fi supuse votului final următoarele proiecte legislative de interes pentru domeniul dreptului muncii şi securităţii sociale.
Pe lista proiectelor de dezbatere din cadrul şedinţei Camerei Deputaţilor din 23 mai se află şi Proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Premierul, Emil Boc, a anunţat vineri într-o conferinţă de presă că proiectul de lege privind asistenţa socială a fost finalizat şi ar urma să fie adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri 25 mai. Legea în cauză stabileşte doar cadrul general, lucru care înseamnă ca va mai fi necesară adoptarea altor 15 acte normative care să ajute la punerea ei în aplicare.
În Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011 a fost publicat actul nr. 53 din 24 Ianuarie 2003, reprezentând Codul Muncii, emis de către Parlamentul României. Acesta a fost republicat în temeiul art.V din Legea 40/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr.225 din 31 martie, dându-se textelor o nouă numerotare.
Camera Deputaţilor a adoptat în şedinţa din 17 mai un Proiect de lege pentru completarea art.132 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii. Acesta prevede acordarea unui spor de 200% din salariul de bază pentru angajaţii din supermarketuri care lucrează în zilele de sâmbătă şi duminică. Nerespectarea acestor dispoziţii este sancţionată prin închiderea supermarketurilor în weekend, prin hotărâri ale unităţilor administrativ-teritoriale în raza cărora se află acestea.
În şedinţa Camerei Deputaţilor din 17 mai vor fi supuse votului final următoarele propuneri legislative cu interes pentru domeniul dreptului muncii şi securităţii sociale.
O ordonanţă de urgenţă aflată în discuţie la Guvern prevede acordarea dreptului persoanelor fizice autorizate (PFA) de a angaja cu contract individual de muncă a unor terţe persoane pentru desfăşurarea activităţii pentru care au fost autorizate, posibilitate care va fi introdusă prin modificarea legislaţiei în domeniu. În prezent, persoanele fizice autorizate nu au posibilitatea legală de a angaja cu contract de muncă terţe persoane.