s
Hărțuirea morală este reglementată în Codul muncii francez la art. L1152-1: Nici un salariat nu trebuie să suporte acțiuni repetate de hărțuire morală care au ca obiect sau ca efect o degradare a condițiilor de muncă susceptibilă de a aduce atingere drepturilor sale și demnității sale, de a altera sănătatea sa fizică sau mentală sau de a compromite viitorul său profesional.
Jurisprudența instanțelor din statele membre UE și alte state cu privire la hărțuirea morală la locul de muncă: Franta, Japonia, Spania, Chile si Brazilia.
Facultatea de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, prin Centrul Robertianum de drept privat european, organizează conferința Filiații naturale între cultura europeană și jurisprudența instanțelor europene cu ocazia Zilelor Universității.
A fost lansat numărul 6/2012 al Revistei de drept social-dreptul muncii şi securităţii sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internaţional. Numărul curent cuprinde doctrină pe teme curente de dreptul muncii, comentarii asupra unor decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, concluziile seminarului „Un an de Codul muncii. Bilanţ”, jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, jurisprudenţa Curţilor de apel şi tribunalelor din ţară şi jurisprudenţă franceză.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 18 noiembrie (nr. 10-26782), un salariat angajat în calitate de director de publicitate a fost concediat pentru abatere gravă, pentru acte de comerț ilicit prin utilizarea computerului de lucru și serviciilor companiei. Salariatul a decis să sesizeze instanța de judecată pentru a contesta decizia de concediere, susținând că angajatorul a produs probe ilicite pentru a demonstra acțiunile angajatului.
Curtea Constituţională (CC) a respins, luni, cu majoritate de voturi, obiecția de neconstituționalitate a dispoziţiilor Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 25 octombrie 2011 (nr. 10-13957), un angajat în calitate de inginer a fost concediat pentru abatere gravă. Acesta a sesizat instanța de judecată în vederea obținerii de daune-interese, considerându-se victima hărțuirii morale din partea angajatorului său.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 25 octombrie 2011 (nr. 10-18542), o salariată angajată în calitate de operator control calitate în domeniul panificației și patiseriei a fost concediată pentru abatere gravă, întrucât a părăsit fără autorizație întreprinderea și fără a plăti marfa luată. Salariata s-a adresat instanței de judecată pentru a contesta motivul demiterii.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 9 noiembrie (nr. 10-10320), o salariată, angajată de o întreprindere de distribuției a apei în calitate de responsabil facturare, a fost concediată în urma refuzului modificării permanente a punctului de lucru. Aceasta s-a decis să se adreseze instanței de judecată pentru a contesta decizia angajatorului, invocând nulitatea clauzei de mobilitate.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 822 din 21 noiembrie 2011, a fost publicată Decizia ICCJ nr. 20 din 17 octombrie 2011 privind examinarea recursurilor in interesul legii generate de practica neunitară a instanțelor cu privire la stabilirea cuantumului indemnizației de concediu de odihnă pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 21 septembrie 2011 (nr. 09-67126), un director de marketing a fost concediat pe motive economice. Acesta refuzase anterior o reclasificare, ca parte a unui plan pentru protejarea locurilor de muncă. Salariatul a decis să se adreseze instanței de judecată pentru a contesta motivul economic al demiterii sale.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 3 noiembrie 2011 (nr. 10-14.702), o salariată angajată full-time în calitate de agent de curățenie a refuzat modificarea programului de lucru, care împlica și împărțirea activității între două locații. Aceasta a sesizat Tribunalul Muncii cu o cerere de reziliere a contactului său de muncă.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 13 noiembrie 2011 (nr. 10-10530), o salariată angajată în baza unui contract cu durată determinată a decis întreruperea relațiilor de muncă reproșând angajatorului un „comportament insensibil și nejustificat”. Salariata s-a adresat instanței de judecată pentru recalifcarea demisiei sale în concediere fără cauză reală și serioasă.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 25 octombrie 2011 (nr. 10-13957), un salariat a fost concediat pentru abatere gravă, întrucât a modificat parolele de acces la poșta electronică pusă la dispoziție de companie, fără a-și anunța angajatorul. Salariatul a decis să se adreseze instanței de judecată pentru a contesta decizia.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 20 octombrie 2011 (nr. 10-30258), un salariat part-time, angajat ca functionar birou notarial, a sesizat instanța de judecată pentru a obține o serie de diferențe salariale în baza orelor suplimentare și complementare pe care afirmă că le-a realizat.
În ședința din 14 noiembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dat o hotărâre irevocabilă în recursul în interesul legii înaintat de Procurorul General al României cu privire la indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului în cazul unei sarcini gemelare, de tripleţi sau multipleţi. Astfel, ICCJ susține punctul de vedere conform căruia indemnizația se acordă fiecărui copil în parte.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 26 octombrie (nr. 09-68524), o salariată era angajată în calitate de director de dezvoltare. Angajatorul a numit-o director regional, fiind totodată plasată în subordinea unui director de operațiuni și nu în subordinea directorului general, ca anterior. Considerând că a fost astfel retrogradată, salariata și-a prezentat demisia și a sesizat instanța de judecată în vederea recalificării demisiei sale în concediere fără cauză reală și serioasă.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 3 noiembrie 2011 (nr. 10-18.036) un salariat a fost angajat ca vânzător începând cu 17 septembrie 1993. Activitatea salariatului era împărțită în două departamente ale Franței și se ridica la 35 de ore pe săptămână. Angajatul avea libertatea de a se organiza, cu condiţia să respecte programul stabilit şi înscris într-un raport zilnic detaliat și precis, care, conform contractului, era dovada efectuării activității.
În ședința din 14 noiembrie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul competent să judece recursul în interesul legii, legal constituit în fiecare dintre cauze, a soluţionat un 2 recursuri în interesul legii care prezintă interes pentru domeniul dreptului muncii și securității sociale.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 20 octombrie 2011 (nr. 10-23358), un salariat a fost concediat în 2004 pentru incapacitatea definitivă de a ocupa orice post din cadrul companiei în care fusese angajat. Considerând că incapacitatea sa muncă era rezultatul unei hărțuiri morale, salariatul a sesizat instanța de judecată pentru stabilirea nulității concedierii sale.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 25 octombrie 2011 (nr. 10-21191), o salariată angajată în calitate de agent de curățenie a fost concediată pentru că a refuzat schimbarea locului de desfășurare a activității. Aceasta a sesizat instanța de judecată pentru a constesta decizia.
Într-o hotărâre din 13 octombrie 2011 (nr. 09-71.702), Curtea Supremă de Justiţie (franceză) a considerat că, neplata salariului corespunzător nivelului real de calificare şi competențelor angajatului constituie o încălcare gravă a obligațiilor angajatorului, ceea justifica recalificarea demisiei salariatului în concediere fără cauză reală și serioasă.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 22 septembrie 2011 (nr. 10-11892), o salariată angajată în calitate de manager de magazin al unei firme de îmbrăcăminte a fost concediată pentru motive economice. Aceasta a decis să sesiseze instanța de judecată pentru a contesta motivul de concediere.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 20 octombrie 2011 (nr. 10-30680), un salariat angajat în calitate de director de program a fost concediat pentru abatere, el criticându-și noul superior ierarhic într-o scrisoare. Angajatul a decis să sesiseze instanța pentru a contesta decizia de concediere.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 29 septembrie 2011 (nr. 10-12722), o salariată angajată în calitate de agent vânzări produse farmaceutice a fost concediată pentru inaptitudine și imposibilitate de reclasificare. Aceasta a sesizat Tribunalul muncii pentru a contesta decizia de concediere, susținând faptul că incapacitatea de muncă se datorează hărțuirii morale a cărei victimă a fost.