s
Într-o speță Curții de Justiție (franceze) din 20 octombrie 2011 (nr. 10-19249), un tehnician în domeniul producției artistice a fost concediat pe motiv de abatere gravă, întrucât a participat într-o altercație violentă cu un alt salariat. Angajatul a decis să conteste demiterea adresându-se instanței de judecată.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 6 iulie 2011 (nr. 09-68603) un salariat angajat ca manager sistem de calitate, nivel 5, coeficient ierarhic 305, conform acordului național în domeniul metalurgiei, a fost concediat. Acesta a sesizat instanța de judecată pentru a cere reconsiderarera încadrării sale la nivelul coeficientului 365.
Într-o speță Curții administrative de apel din Douai (Franța) din 6 octombrie 2011, instanța a hotărât că transmiterea unui certificat medical de soția unui angajat bolnav nu este de natură să priveze de rezultatele așteptate documentul medical justificativ al absenței funcționarului.
Într-o speţă a Curţii de Casaţie (franceze) din 12 octombrie 2011 (nr.10-17834), o contabilă a fost concediată pentru abatere gravă. Aceasta fusese anterior mustrată pentru că nu a respectat termele de plată a unor furnizori şi pentru că nu a contactat în mod sistematic clienţii care aveau datorii faţă de companie. Salariata a decis să sesiseze instanţa pentru a contesta decizia de concediere prin prisma motivului invocat de angajator.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 15 martie 2011 (nr. 10-85081), un salariat care își exercita mandatul de delegat sindical a sesizat instanța de judecată cu cererea de condamnare a angajatorului pentru interferenţă în exercitarea drepturilor sindicale. După crearea unui sindicat, angajatorul a recurs la amenințări cu demitere asupra celor care au aderat pentru a retragerea acestora.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 12 octombrie 2011 (nr. 10-16649), un șofer a fost concediat pentru abatere gravă, întrucât a lucrat pe cont propriu în timpul unui concediu medical.
În data de 20 octombrie 2011 a fost publicată hotărârea CJUE în cauza C‑225/10, având ca obiect o cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare în ceea ce privește interpretarea articolelor 77 și 78 din Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 privind aplicarea regimurilor de securitate socială în raport cu lucrătorii salariați, cu lucrătorii care desfășoară activități independente și cu membrii familiilor acestora care se deplasează în cadrul Comunității, în versiunea modificată și actualizată prin Regulamentul (CE) nr. 118/97, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 1992/2006.
În data de 20 octombrie 2011 a fost publicată hotărârea CJUE în cauza C‑123/10 având ca obiect o cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare în cadrul unui litigiu între doamna Brachner, pe de o parte, și Pensionsversicherungsanstalt (organism de asigurare pentru limită de vârstă), pe de altă parte, în legătură cu majorarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă care i‑a fost acordată în temeiul sistemului de ajustare a pensiilor prevăzut pentru anul 2008.
Într-o speță a Curții de Casație (franceză) din 4 octombrie 2011 (nr.10-18862), un șofer a fost concediat pentru abatere gravă fiind acuzat de comportament iresponsabil. Acesta a pus în pericol integritatea fizică a celorlalți angajați, întrucât a adus un câine cu sine la locul de muncă. Câine a scăpat din mașină și mușcat un salariat care ieșea din întreprindere. Angajatul demis a decis să se adreseze instanței de judecată pentru a contesta decizia de concediere pentru încălcarea dreptului la viață privată.
Într-o speță a Curții de Casație (franceză) din 28 octombrie 2011 (nr. 09-43339), cinci salariați angajați în calitate de mecanici auto au sesizat instanța de judecată cu cererea de a primi daune interese din partea angajatorului care nu s-a ocupat de formarea lor profesională.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 22 septembrie 2011 (nr. 10-12201), un salariat angajat în calitate de director tehnic a fost concediat pentru abatere gravă, motivată de angajator prin evidențierea faptului că salariatul și-a constituit o activitate profesională independentă.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 21 septembrie 2011 (nr. 10-14179), un zidar a fost demis pentru abatere gravă în urma unei altercaţii în care a încercat să își lovească angajatorul. Salariatul a sesizat instanța de judecată pentru a contesta decizia de concediere.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 21 septembrie 2011 (nr.10-10525), un salariat a fost concediat pentru abatere gravă, fiind acuzat de către angajator de furt. Salariatul a decis să se adreseze instanței de judecată pentru a contesta decizia.
Procurorul General al României, Laura Codruţa Kövesi, a promovat un recurs în interesul legii în condițiile în care nu există un punct de vedere unitar cu privire la „aplicarea dispoziţiilor Legii nr. 119/2010, raportat la art. 20 alin. (2) din Constituţie, art. 1 din Protocolul nr.1 adiţional la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 14 din Convenţie, referitor la recalcularea pensiilor prevăzute de art.1 din lege”.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 5 octombrie 2011 (nr. 10-20279), un agent de curățenie, angajat cu jumătate de normă, a sesizat Tribunalul Muncii în vederea reclasificării contractului său într-unul cu normă completă și pentru a obține diferențe salariale. Salariatul a susținut că în contractul său de muncă nu se preciza cu exactitate durata și programul de lucru, condiții în care el îl consideră ca fiind full-time.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 21 septembrie 2011 (nr. 09-42804), un director de agenție a fost concediat pe motiv de abatere gravă, fiind acuzat de insubordonare. Salariatul a decis să se adreseze instanței de judecată pentru a contesta decizia.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 21 septembrie 2011 (nr. 09-67126), un director studii de preț a cerut rezilierea contractului său de muncă pe motiv de hărțuire morală, refuzând anterior noi atribuții.
Judecătoria Sector 6 a dispus începerea urmăririi penale faţă de SC Ipsos Interactive Services SRL şi a reprezentantului legal Mihoc Maria-Cristina pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în cazul Ramonei Carmen Cîciu, care, în martie 2010, a murit la Spitalul Universitar din Capitală, la patru zile după ce i s-a făcut rău la locul de muncă.
Prin hotărârea din 29 septembrie 2011, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat drept inadmisibile toate plângerile formulate în cauza Zelca şi alţii c. României (cererea nr. 65161/10), în care reclamanții au contestat, în principal, decizia instanțelor de judecată din România de a respinge cererea de acordarea retroactivă a unor prime salariale ce derivau din statutul de funcționari publici.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 21 septembrie 2011 (nr. 09-72975), un salariat angajat în calitate de șofer de camion a fost demis pentru abateri grave după comiterea unui furt. Angajatul a decis să se adreseze instanței de judecată pentru a contesta decizia de concediere.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 21 septembrie 2011 (nr. 10-13403), un salariat angajat în calitate de director de producţie a fost concediat pentru incapacitate de muncă şi imposibilitate de reclasificare. Acesta a fost declarat inapt să ocupe postul de muncă deținut de către medicul de medicina muncii, în urma unui concediu și a două examene medicale. Angajatul a decis să se adreseze instanței de judecată pentru declararea demiterii sale ca nejustificată în condițiile în care nu i s-au oferit suficiente oportunități de reclasificare.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 21 septembrie 2011 (nr. 09-72054), un salariat angajat în calitate de gardian a fost concediat pentru încălcarea obligaților sale de loialitate și discreție. Salariatul a sesizat instanța de judecată pentru a contesta decizia.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 21 septembrie 2011 (nr. 10-13880), o salariată angajată în calitate de secretară tehnică a fost concediată pentru incapacitate fizică și imposibilitate de reclasificare, după ce fusese declarată inaptă pentru ocuparea oricărui post în cadrul întreprinderii de către medicul de medicina muncii. Salariata a sesizat instanța pentru ca aceasta să declare nulă decizia de concediere pe motiv de hărțuire morală.
Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 7 iunie 2011 (nr. 10-14444), un salariat angajat în calitate de manager al unui proiect informatic a fost concediat pentru abatere gravă. Acesta a sesizat instanța pentru a contesta decizia de concediere.
Într-o speță a Curții de Casație (franceză) din 5 iulie 2011 (nr. 10-21479), un șofer pe ambulanță a fost concediat pentru abatere gravă pentru că nu a ajuns la locul de muncă pentrudouă zile.Conform programului provizoriu,el trebuia să asigure garda de noapte începând cu ora 20 pentru cele două zile. Cu o zi înainte, angajatorul i-a cerut să vină la ora 8. Angajatul a refuzat, nu a venit deloc la muncă în aceste zile şi a fost demis pentru abatere gravă. Angajatul a sesizat instanța de judecată pentru a contesta concedierea.