s
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că pe data de 1 decembrie, în Grecia, va avea loc o grevă generală organizată de Sindicatul General al Angajaţilor din Sectorul Privat. Mişcarea de protest se va desfăşura în faţa Parlamentului elen, coloana de demonstranţi urmând să se deplaseze pe traseul parcul Areos - piaţa Sintagma.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, într-un comunicat de presă, că sindicatele feroviare din Bulgaria au anunţat intrarea în grevă pe termen nelimitat începând cu data de 24 noiembrie 2011. Circulația trenurilor pe teritoriul bulgar este zilnic suspendată, între orele 8.00-16.00, iar trenurile internaţionale care tranzitează teritoriul acestui stat dinspre România au fost restricţionate.
Ministrul britanic al Imigraţiei, Damian Green, a anunțat miercuri că restricțiile pe piața muncii din Regatul Unit vor fi prelungite pentru muncitorii români și bulgari până la sfârșitul anului 2013. Astfel, cetățenii din cele două state vor avea nevoie de permise de muncă de la Agenţia britanică pentru Frontieră (UK Border Agency) în vederea angajării în Marea Britanie.
Comisia Europeană a înaintat pe 23 noiembrie o propunere pentru un nou program al UE pentru educaţie, formare profesională, tineret şi sport. Potrivit acestuia aproximativ 5 milioane de persoane, aproape dublu faţă de prezent, ar putea avea şansa de a studia sau de a se forma în străinătate cu un grant din programul Erasmus pentru toţi.
În cadrul întâlnirii Asociaţiei Medicilor Români (AMR), Michel Legmann, președentele Ordinului Medicilor din Franţa, a declarat că românii sunt cei mai numeroși medici străini din Franţa, cu peste 2.000 de practicieni, depăşindu-i pe belgieni, aflaţi până de curând pe primul loc.
În perioada 23 noiembrie-7 decembrie 2011, funcționarii europeni vor organiza o serie de proteste, potrivit unei notificări de grevă depusă de sindicatele acestora, nemulțimite de încercările guvernelor europene de a le contesta statutul, într-un context de austeritate generalizată în Europa.
Ministrul de finanțe, Kikis Kazamias, a declarat vineri că guvernul cipriot a hotărât înghețarea salariilor funcţionarilor timp de doi ani pentru a limita deficitul public şi a încerca să evite recurgerea la un plan de salvare din partea Uniunii Europene.
Ministerul austriac pentru Muncă, Protecţie Socială şi Protecţia Consumatorului a anunţat pe 16 noiembrie că accesul românilor și bulgarilor pe piața muncii va fi restricționat până la 1 ianuarie 2014, când expiră perioada de tranziţie fixată prin Tratatul de aderare. Austria se alătură, astfel, Marii Britanii și Olandei care au anunțat recent intențiile de prelungire a restricțiilor pentru muncitorii celor două state.
Postul de televiziune olandez Nos a transmis că ministrul olandez pentru afaceri sociale, Henk Kamp, va propune prelungirea cu doi ani a restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Olanda, propunerea urmând a fi discutată în şedinţa de vineri a cabinetului.
Parlamentul European a precizat în ședința de marți că este nevoie de o recunoașterea mai rapidă a calificărilor profesionale în vederea facilitării desfășurării activității medicilor, dentiștilor, arhitecților și a altor profesioniști în străinătate și pentru o mai mare flexibilitate a pieței muncii. Trebuie avută în vedere însă siguranța cetățenilor.
Pe 17 noiembrie, cele mai importante sindicate italiene vor declanșa o grevă naţională de 24 de ore care va afecta transporturile, învăţământul şi sectorul sanitar, potrivit postul de televiziune Rai News.
Persoanele imigrante cu venituri anuale sub 18.700 de lire sterline nu vor mai putea obține vizele pentru familie, potrivit unei propuneri a Comitetului de consiliere. Propunerea este motivată de necesitatea de a nu împovăra mai târziu sistemul britanic de asistenţă socială.
Comisia Europeană a lansat o nouă rețea europeană de mentori pentru a promova spiritul antreprenorial în rândul femeilor prin schimbul de know-how și de experiență. Aceasta vine în contextul în care femeile reprezintă doar 34,4% din lucrătorii care desfășoară o activitate independentă în Europa. În plus, antreprenoriatul conferă flexibilitate în ceea ce privește concilierea vieții private și profesionale.
Parlamentul European a adopat marți, 15 noiembrie 2011, o rezoluție, fără caracter obligatoriu, prin care propune dezvoltarea unui sistem de venit minim la nivelul întregii Uniuni Europene. Cotele minime ar trebuie să se bazeze pe cel puțin 60% din venitul mediu al fiecărui stat membru.
Comisia Europeană a dat publicității pe 11 noiembrie un raport referitor la funcţionarea măsurilor tranzitorii privind libera circulaţie a lucrătorilor din Bulgaria şi România. Potrivit raportului, acești lucrători au un impact în general pozitiv, contribuie la îmbogăţirea gamei de competenţe şi ocupă, în acelaşi timp, sectoare şi posturi în care forţa de muncă este deficitară, precum construcţiile, sectorul casnic şi în cel al serviciilor de alimentaţie.
La nivelul Uniunii Europene existau 41.3 milioane de angajați part-time în 2010, dintre care trei sferturi erau femei, potrivit Eurostat. Printre cei angajaţi cu jumătate de normă, 8,5 milioane, sau 21%, își doreau și erau disponibili să lucreze să lucreze mai multe ore. Rata subocupării este mai mare în rândul bărbaților (27%), decât a femeilor (19%).
Preşedintele Federaţiei asociaţiilor de români din Europa (FADERE), Daniel Țecu, a declarat că românii au început să primescă, încă de săptămâna trecută, permise de muncă din partea autorităților spaniole. Formalităţile de obţinere a permisului nu sunt complicate, dar au fost şi situaţii când autorităţile locale au prelungit procesul de aprobare a autorizaţiei.
Americanii sunt tot mai speriați de criza locurilor de muncă din Statele Unite. În aceste condiții, circa 2,5% (aproximativ 6 milioane) intenţionează să plece din ţară, potrivit sondajului realizat de America Wave & Zogby International.
Departamentul de Stat din SUA a decis luni limitarea numărul de participanți la unul dintre programele de slujbe de vară pentru studenți, la aproximativ 103.000 de persoane, și oprirea temporară a acceptării de noi companii care îi ajută pe studenţi să obţină vizele şi să găsească locuri de muncă şi locuinţe, în schimbul unei taxe. Alegereaa fost motivată de plângerile persistente ale tinerilor care s-au simţit înșelați și explotataţi de către angajatorii americani.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat marți, 8 noiembrie 2011, că autoritățile islandeze au decis liberalizare totală a pieţei muncii pentru cetăţenii români, începând cu 1 ianuarie 2012. Islanda, membră a Spațiului Economic European și a spațiului Schengen a impus o perioadă de tranziţie de şapte ani pe (în format 2+3+2), ca urmare încheierii Acordului privind participarea Republicii Bulgaria şi României la SEE.
În prezent, circa 4000 de locuri de muncă sunt disponibile pentru est-europeni în Marea Britanie, prin intermediul agențiilor de recutare, potrivit unui raport recent. În contextul ratei mari a șomajului și a promisiunilor repetate a Guvernului englez de a oferi întâietate britanicilor şomeri, oferta mare de job-uri pentru Europa de Est a ridicat un val de nemulțumiri.
Profesioniştii români care activează în medicină, inginerie, IT, arhitectură, restaurant/catering, petrol şi gaze, transport, construcţii de maşini, logistică şi entertainment intră în categoria de muncitori români cu cele mai mari câștiguri salariale în străinătate. La polul opus, se află persoanele care lucrează în contabilitate, serviciu clienți și resurse umane sau psihologie.
Cetățenii români interesați să plece la muncă în afara ţării au la dispoziție aproximativ 15.500 de locuri de muncă, potrivit Tjobs, portal ce reuneşte ofertele de angajare a peste 500 de agenţii de plasare de forţă de muncă în străinătate. Ofertele cele mai importante sunt în Marea Britanie, pe vasele de croazieră, în SUA şi Germania.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că în următoarea perioadă vor avea loc mai multe greve ale transportatorilor, cât şi manifestaţii ale elevilor si studenţilor. Astfel, pe 7 noiembrie este programată o grevă de 24 de ore a lucrătorilor din transportul public local, precum și o acțiune de protest a angajaţilor Societăţii de handling „Sea e Sea”, care îşi desfăşoară activitatea în aeroporturile din Milano (Linate şi Malpensa).
Oficiul European pentru Selecţia Personalului (EPSO) va organiza un concurs pentru recrutarea de agenți contractuali în domeniul traducerii pentru instituţiile Uniunii Europene. Efectivul de agenți contractuali necesari, incluzând și candidații pentru limba română, în perioada 2012-2014 este estimat la peste 900 de persoane.