s
Asociaţia Naţională a directorilor de resurse umane (ANDRH) relansează ideea creării unui contract de muncă unic care să fuzioneze toate contractele existente. Potrivit ANDRH "Introducerea unui contract de muncă unic este o idee care câştigă teren în ultimii ani, pentru a lupta împotriva utilizării excesive a contractelor pe durată determinată şi temporare, şi pentru a simplifica punerea în aplicare a Codul Muncii. "
Rata totală de ocupare în Uniunea Europeană pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 – 64 de ani, reprezentând grupa de vârstă vizată în Strategia Europa 2020, a crescut constant de la 66,8% în 2002 la 70,4% în 2008, înregistrând însă o scădere în următorii doi ani până la o rată de 68,6% în 2010, după cum arată datele publicate de Eurostat.
În şedinţa din 29 iunie, Parlamentul Greciei a votat pentru aprobarea pachetului de măsuri de austeritate propus de guvern în vederea îndeplinirii cerinţelor impuse de creditorii externi pentru eliberarea următoarei tranşe de 12 miliarde de euro din împrumutul contractat.
Situaţia la nivelul pieţei muncii din Uniunea Europeană continuă să se îndrepte într-o direcţie favorabilă, dar într-un ritm destul de lent şi cu variaţii mari între ţările comunitare.
Board-ul Fondului Monetar Internaţional a desemnat-o marţi la conducerea instituţiei pe Christine Lagarde, Ministrul de Finanţe al Franţei, pentru un mandat de cinci ani începând din 5 iulie, potrivit unui comunicat al FMI. Acesta devine prima femeie ce deţine funcţia principală de conducere în cadrul FMI.
Sindicatele greceşti au declanşat pe 28 iunie o grevă generală de 48 de ore, în semn de protest pentru măsurile de austeritate ce urmează a fi adoptate de către Parlamentul grec, în vederea îndeplinirii condiţiilor impuse de creditorii externi, Uniunea Europeană şi FMI, pentru acordarea următoarei tranşe din împrumutul contractat în 2010. Prima zi de grevă a adus, însă, şi un val de violenţe, necesitând intervenţia poliţiei.
Parlamentul grec urmează să îşi exprime, săptămâna viitoare, votul asupra noului plan multianual de austeritate, cerut de zona euro, motiv pentru care principalele centrale sindicale au lansat, joi, un apel la grevă generală pentru zilele de 28 şi 29 iulie. Acesta ar fi a patra grevă generală din acest an declanşată împotriva măsurilor de austeritate adoptate de autorităţi.
În Statele Unite tot mai mulţi salariaţi sunt nemultumiţi de actualele locuri de muncă. Aproape unul din trei angajaţi ia în considerare ideea renunţării la job, după cum arată un studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer. În 2005, la ultima analiză similară, rezultatele arătau că 23% dintre salariaţi doreau să se angajeze în altă parte.
Concediul individual de formare profesională este reglementat în Codul francez al muncii la art. R. 6322-1 şi următorul, şi reprezintă una dintre oportunităţile oferite angajaţilor în materie de formare profesională continuă. Acest concediu permite angajaţilor accesul la diverse activităţi în vederea adaptării competenţelor la schimbările intervenite la locul de muncă, a dobândirii de noi competenţe sau accesul la oportunităţi de reconversie profesională.
Comisia Europeană îşi propune să modernizeze Directiva privind calificările profesionale (Directive 2005/36/EC) prin consultarea cu părţile interesate. În acest sens, va fi realizată o Cartea verde, ce are scopul de a strânge opiniile părţilor interesate cu privire la modernizarea directivei. Aceasta vizează, în principal, facilitarea mobilităţii cetăţenilor UE în scopuri profesionale şi se numără printre cele 12 pârghii de creştere propuse în Actul privind piaţa unică prezentat de Comisie (IP/11/469).
Nouă dintre vechile state membre ale UE mai păstreză în prezent restricţii la accesul pe piaţa internă a muncii pentru ţările nou intrate în Comunitate, în vedere protejării mâinii de lucru proprii în detrimentul forţei de muncă străine. Cu toate acestea, angajatorii caută emigranţi din Est, mai ales că aceştia implică mai puţine cheltuieli cu salariile
Un studiu realizat la nivel mondial indică faptul că cele mai spectaculoase creşteri salariale medii în 2011 din lume s-au înregistrat în Ghana şi Pakistan (cu 13.8%), urmate de Mozambic şi Zambia, unde salariaţii au câştigat, în medie, cu 12% şi respectiv cu 10.7% mai mulţi bani în 2011. În România, salariile au urcat, în medie, cu 6%.
Germania a fost una dintre ţările membre UE care a ales să blocheze temporar accesul pe piaţa internă a muncii pentru statele nou intrate în spaţiul comunitar. Decizia deschiderii, abia în 2011, a pieţei muncii pentru polonezi şi muncitori din alte ţări a fost o "gravă eroare", a apreciat marţi, la Poznan (vestul Poloniei), vicecancelarul german, Philipp Roesler, ministru al Economiei.
Fondurile de pensii private obligatorii din Ungaria au predat statului active de aproape 12 miliarde de euro, preluate de guvern de la circa 3,3 milioane de participanţi care au fost forţaţi să se retragă din pilonul II.
Un comunicat de presă al Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel ALFA" anunţă adoptarea de către Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) a Convenţiei, însoţită de o Recomandare, referitoare la munca decentă pentru lucrătorii casnici. Confederaţiile sindicale internaţionale cer OIM să se asigure că guvernele din întreaga lume se angajează să protejeze drepturile milioanelor de persoane care muncesc ca lucrători interni.
În condiţiile unei îmbătrâniri demografice şi a unei lipse a mânii de lucru, angajatorii olandezii cer autorităţilor de la Haga să ia măsuri menite să îi atragă pe muncitorii din Europa centrală și de est. Imigranţii sunt răspunsul în această situaţie, iar companiile apreciază că, în următorii 10 ani, vor avea nevoie de circa 250 de mii de lucrători imigranţi.
La Barcelona a avut loc duminică o amplă acţiune de protest, la care au participat peste 50.000 de oameni. Aceştia şi-au exprimat nemulţumirile legată de rata şomajului şi criza economică, după cum au informat autorităţile regionale. Un prootest similar, s-a desfăşurat şi la Madrid, în apropierea Parlamentului.
Un raport al Inspectoratul General al Afacerilor Sociale privind "accesul egal pentru femei şi bărbaţi la muncă şi responsabilităţile familiale " preconizează reglementarea unui concediu „de acomodare cu copilul”, de care să beneficieze ambii părţi, câte o lună fiecare.
ONU Femei şi Organizaţia Internaţională a Muncii şi-au unit forţele în vedere promovării emanicipării femeilor la locul de muncă. Acestea au semnat un memorandum pe 13 iunie, la Geneva, cu privire la câteva aspecte - cheie, inclusiv promovarea egalităţii de gen, eliminarea discriminării pe criterii de gen, protecţia lucrătorilor casnici, promovarea unor platforme de protecţie socială şi combaterea violenţei bazată pe gen la locul de muncă.
La 1 iunie, Senatul francez a respins iniţiativa legislativă care propunea prelungirea perioadei concediului de maternitate la 16 la 18 săptămâni, proiect care venea în contextul propunerii făcute de Comisia Europeană. Ministrul Solidarităţii şi Coeziuniii Sociale, Roselyne Bachelot, a indicat faptul că o posibilă creştere a perioadei de concediu de maternitate ar afecta negativ femeile pe plan profesional.
În cadrul celei de-a 100-a Conferinţe Internaţionale a Muncii, care se desfăşoară la Geneva, în perioada 1-17 iunie, au început discuţiile cu privire la modalităţile de asigurare a securităţii sociale pentru toţi, ca un instrument puternic şi accesibil pentru a promova creşterea economică, reducerea sărăciei şi pentru a atenua impactul crizei. În prezent, doar 20% din populaţia lumii în vârstă de muncă are acces la sisteme complete de securitate socială, potrivit raportului “Social Security for Social Justice and a fair Globalization”.
Comisia europeană a adoptat 27 de seturi de recomandări specifice fiecărei țări – la care se adaugă un set pentru zona euro per ansamblu – pentru a sprijini statele membre să-şi definească politicile economice și sociale în vederea obținerii de rezultate în materie de creștere, locuri de muncă și finanțe publice. Fiecare set de recomandări are la bază o analiză aprofundată a situației economice din fiecare stat membru.
Printr-o circulară emisă în data de 31 mai 2011, miniştrii de Interne şi Muncii au dovedit intenţia reducerii fluxului migraţiei forţei de muncă, în special, pe fondul crizei economice. Ei doresc să se axeze pe promovarea integrării lucrătorilor existenţi deja pe piaţa muncii franceze.
Comisia Europeană informează faptul că în anul universitar 2009‑2010 peste 213 000 de studenți au beneficiat de burse „Erasmus” pentru a studia sau pentru a se forma în străinătate în ceea ce reprezintă un nou record și o creștere de 7,4 % față de cifra din anul precedent. Principalele trei destinații alese de studenți în 2009‑2010 au fost Spania, Franța și Regatul Unit.
Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, va lansa un site care să servească drept memorial permanent pentru onorarea victimelor sclaviei şi a comerţului transatlantic cu sclavi. Pe lângă recunoaşterea crimelor şi atrocităţilor comise de-a lungul a patru secole, când milioane de africani au fost scoşi cu violenţă din ţările lor, abuzaţi şi privaţi de dreptul la demnitate, memorialul va reaminti, de asemenea, de curajul celor care au reuşit să se ridice împotriva unui sistem opresiv şi să pună capăt practicii.