s
Schimbările demografice din UE care au condus la o scădere a natalităţii şi o îmbătrânire a populaţiei europene, dar şi o creşterea a speranţei de viaţă au creat nevoi mari de forţă de muncă, mai ales la nivelul statelor vest-europene. În aceste condiţii, o posibilă soluţie pentru acoperirea deficitul de forţă de muncă, potrivit unui raport Europuls, sunt tinerii de etnie roma.
Şomajul în Franţa a scăzut uşor în primul trimestru al anului 2011 până la o rată de 9.2% din forţa de muncă în Franţa, după cum a anunţat Institutul francez de statistică (INSEE). S-a înregistrat astfel o scădere de 0,1 pp faţă de T4 din 2010 şi 0,3 pp faţă de primul trimestru al anului trecut. La rândul său, Eurostat, agenţia de statistică a Uniunii Europene, a anunţat marţi o rată de 9,4% pentru Franţa (incluzând departamentele de peste mări) în luna aprilie, faţă de 9,5% în martie şi 9,8% în 2010.
Regulamentul intern al Fondului Monetar Internaţional a suferit o serie de modificări aprobate în data de 6 mai, înainte de incidentul în urma căruia fostul director, Dominique Strauss-Kahn, a fost pus sub acuzare. Principala modificare vine să clarifice faptul că hărţuirea sexuală reprezintă un motiv de concediere.
Conform ultimelor date ale Eurostat, în luna aprilie 2011 s-a înregistrat o scădere de 1 procent a ratei şomajului la nivelul Uniunii Europene comparativ cu luna precedentă, nivelul şomajului fiind de 9,4%. În zona euro, rata este mai ridicată, situându-se la nivelul similar cu cel înregistrat în luna martie (9,9%). In perioada similară din 2010, rata somajului era de 9,7% în Uniunea Europeană şi de 10,2% în zona euro.
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria nr. L 141 din data de 27 mai 2011 a fost publicat Regulamentul (UE) nr. 492/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 aprilie 2011 privind libera circulație a lucrătorilor în cadrul Uniunii.
În condiţiile în care economia elenă se află în al treilea an de recesiune, iar numărul şomerilor creşte, nouă din zece părinţi din Grecia şi-ar îndemna copiii să muncească în străinătate, conform unui sondaj de opinie. Principalele state vizate sunt cele din vestul Europei, SUA sau Australia. Următoarele ţări de pe lista preferinţelor sunt din Balcani sau Europa de Est.
Tinerii europeni sunt una dintre categoriile de persoane cel mai grav afectate de criză şi de măsurile de austeritate. Datele Eurostat pentru luna martie 2011 indicau o rată a şomajului în rândul tinerilor cu vârste de până la 25 de ani, de peste 20 de procente. Majoritatea statelor de pe continent înregistrează creşteri ale numărului de şomeri tineri. Situaţia dă naştere la proteste, care adună mii de tineri.
O actualizare a bazei de date a Comisiei Europene privind prezenţa femeilor şi bărbaţilor în procesul decizional a fost finalizată. Aceasta reprezintă o actualizare trimestrială a datelor privind luarea deciziilor politice la nivel european, naţional şi la nivel regional (pentru acele regiuni unde au existat alegeri). Datele au fost colectate între 14 şi 28 februarie 2011 şi reflectă schimbările de la ultima actualizare din toamna anului 2010.
În prezent, femeile din Europa sunt majoritare la capitolul finalizării de studii universitare în comparaţie cu bărbaţii, dar reprezintă doar 10% dintre membrii consiliilor de administrație ale celor mai bune companii europene. În acest context, parlamentari din cadrul Parlamentului European pledează pentru o reprezentare mai echilibrată a genurilor în sălile de consiliu, luându-se în calcul și varianta introducerii de cote legale pentru femeile cu o carieră în afaceri.
Dreptul belgian obligă în prezent candidaţii care doresc să lucreze în sectorul public local în regiunile sale de limbă olandeză, franceză şi germană să obţină un certificat de limbă specific, ca dovadă a cunoştinţelor lingvistice, dacă aceştia nu au urmat studii în limba regiunii.
Până în prezent, incapacitatea de muncă nu a fost considerată în Franţa un motiv de rezilierea anticipată a contractului cu durată determinată. Într-o astfel de situaţie, angajatorul trebuia să menţină contractul de muncă până la termenul de expirarea a acestuia, fără să plătească salarii, atunci când incapacitatea de muncă nu are la bază motive profesionale. Cu toate acestea, în caz de incapacitate profesională, angajatorul putea solicita încetarea juridică a contractului de muncă prin sesizarea instanţei corespunzătoare.
În urma lucrărilor Congresului Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES), desfăşurate în perioada 16-19 mai, a fost adoptat Manifestul de la Atena, document care trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia economică generală a lucrătorilor din Europa şi, în particular, a celor din Grecia, Irlanda şi Portugalia, state grav afectate de criza economică.
Datele Biroul Naţional de Statistică britanic indică o scădere globală a şomajului, inclusiv a şomajului în rândul tinerilor, şi o creştere mare a numărului de persoane angajate cu normă întreagă. Noile cifre publicate arată că şomajul a scăzut cu 36.000 mii de persoane în acest trimestru, până la 2.45 milioane. De asemenea, în rândul tinerilor cu vârste între 16 - 24 ani, care nu figurează ca elevi sau studenţi, s-a înregistrat o scădere a numărului de şomeri cu 40.000 de persoane.
Guvernul britanic actual are în plan să crească vârsta de pensionare a femeilor la 65 de ani până în 2018, urmând o creştere ulterioară până la 66 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, până în 2020 – cu şase ani mai devreme decât a fost planificat de guvernul anterior. Sute de femei s-au adunat la Parlament pentru a protesta împotriva măsurilor previzionate.
În noul Raport global privind egalitatea la locul de muncă 2011, Biroului Internaţional al Muncii constată că, în ciuda progreselor pozitive continue în legislaţia anti-discriminare, criza economică şi socială a condus la un risc mai mare de discriminare împotriva anumitor grupuri, cum ar muncitori migranţi.
Potrivit portalului EURES, rețeaua care centralizează ofertele de joburi din 31 de țări europene, la nivelul Uniunii Europene sunt disponibile, în acest moment, peste 1.150.000 de locuri de muncă. Paradoxal, oferta de locuri de muncă este mai mare decât cererea, doar 632.500 de candidați aplicând pentru cele peste un milion de joburi. Germania, Belgia şi Franţa sunt printre statele care cu cel mai mare număr de posturi vacante.
Conform ultimului Eurobarometru, 53% dintre tinerii din Europa sunt dispuşi sau doresc să lucreze în altă ţară europeană, dar posibilităţile financiare limitate îi descurajează pe mulţi dintre ei să facă un prim pas în acest sens, prin desfăşurarea unei părţii a studiilor în străinătate.
Rata şomajului în UE a rămas stabilă în martie 2011. După ce a cunoscut o uşoară scădere în ianuarie, coborând de la 9,6% la 9,5%, şomajul nu a mai cunoscut modificări în următoarele luni, menţinându-se la un nivel destul de ridicat. În timp ce pieţele forţei de muncă arată semne de redresare constantă în unele state membre, în altele se înregistrează un declin.
În Grecia, sute de mii de angajaţii din sectorul public au oprit lucru miercuri, pentru a protesta împotriva noilor măsuri guvernamentale de austeritate recomandate de FMI şi Uniunea Europeană. Au fost închise birourile centrale şi locale, şcolile şi universităţile, iar serviciile de transport au fost, de asemenea, perturbate. Jurnalistii s-au alaturat, de asemenea, manifestanţilor, fapt care a condus la o întrerupere a programelor de ştiri.
Uniunea Europenaă va pune la dispoziţie peste 30 milioane de euro, o mare parte provenind din Fondul european de ajustare la globalizare (FEAG), pentru sprijinirea celor peste 1700 de muncitori danezi concediaţi din industria turbinelor eoliene şi din sectorul construcţiilor navale, în vederea găsirii de noi locuri de muncă. Cererea va fi transmisă Parlamentului European şi statele membre pentru aprobare. Din totalul de 3006 de disponibilizări, cele 1775 de persoane vizate de ajutorul din partea FEAG reprezintă categoria cu cele mai mari dificultăţi de reintegrare pe piaţa muncii.
"Agenda pentru noi competenţe şi locuri de muncă" este o iniţiativă-pilot a Uniunii Europene, parte a Strategiei Europa 2020 pentru dezvoltare, care îşi propune să sprijine oamenii de toate vârstele să dobândească acele competenţe de care au nevoie pentru obţinerea de locurile de muncă.
Românii şi bulgarii se menţin în categoria de persoane al căror acces pe piaţa muncii elveţiene va continua să fie restrâns până la 31 mai 2014, ţara folosind astfel dreptul ce i se acordă prin protocoll II al Acordului asupra liberei circulaţii a persoanelor, încheiat cu UE. Autorităţile au anunţat că muncitorii salariaţi şi cei care prestează servicii în anumite sectoare - peisagistică, construcţii, curăţenie şi securitate - vor continua să fie supuşi unui regim de tranziţie până la 31 mai 2014, iar persoanele care desfăşoară activităţi independente vor beneficia de liberă circulaţie completă de la 1 iunie 2011.
Portalurile de joburi specializate anunţă că oferta de locuri de muncă pentru români în afara ţării este în continuă creştere. Peste 50% din cele aproape 25.000 de posturi vacante sunt joburi sezoniere, majoritatea în turism, hoteluri şi restaurante sau pe vase de croazieră. Specialişti au, la rândul lor, posibilitatea să se angajeze cu precădere în domeniul medical.
Comisia Europeană a lansat programul Youth@Work, o acţiune menită să abordeze problema şomajului în rândul tinerilor, prin medierea unei legături între aceştia şi oamenii de afaceri. Concret, se are în vedere crearea unor contacte între tineri şi întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) pentru stimularea cererii de forţă de muncă tânără în rândul acestor angajatori, respectiv promovarea ideii de anagajare în IMM-uri pentru tineri.
Un studiu recent indică faptul că tinerii cu vârsta sub 25 de ani și angajații trecuți de 50 de ani sunt cei mai stresați la serviciu. Mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârsta sub 25 de ani sunt stresați la job, principalul motiv fiind legat de siguranța locului de muncă. De asemenea, 25% dintre angajaţii cu vârste de peste 50 de ani au raportat un nivel ridicat de stres la locul de muncă, cauzat, în special, de situația financiară.