s
Un studiu realizat de experţii FMI, dat publicităţii pe 3 mai, prognozează o atenuare a ritmul de creştere a economiei mondiale de la 5% în 2010 la 4,5% în perioada 2011-2012. Vor fi afectate atât economiile avansate, cât şi cele emergente şi dezvoltate.
Germania a cunoscut în ultima perioadă o scădere impresionantă a numărului de şomeri. În luna aprilie, s-au înregistrat cu 37.000 mai puţin şomeri, coborându-se pentru prima dată din 1992 sub pragul de trei milioane de persoane, un semnal liniştitor privind îmbunătăţirea situaţiei pieţei muncii din cea mai mare economie europeană.
În ciuda protestelor sindicatelor şi ale angajatorilor, guvernul francez rămâne determinat să impună o primă pentru salariaţii companiilor cu mai mult de 50 de angajaţi, ale căror dividende progresează.
Accesul liber pe piaţa muncii continuă să fie restricţionat pentru cetăţenii români şi bulgari în 10 state importante din Uniunea Europeană. Acestea nu intenţionează să îşi deschidă pieţele mai devreme de 2014, termenul limită la care sunt obligate să ridice restricţiile, a declarat ministrul austriac al muncii, Rudolph Hundstorfer.
Restricţiile pe care guvernului olandez doreşte să le impună muncitorilor români şi bulgari pe piaţa muncii din Olanda au intrat în atenţia Comisiei Europene. Instituţia intenţionează să deschidă o anchetă în acest caz, pentru verificarea conformităţii măsurilor cu legislaţia europeană care garantează libera circulaţie a persoanelor, după cum au declarat Matthew Newman, purtătorul de cuvânt al UE pentru drepturile fundamentale şi comisarul Viviane Reding.
Aproximativ 100 de milioane de europeni au în prezent vârsta sub 30 de ani, iar rata şomajului la această categorie de persoane continuă să fie foarte ridicată.Uniunea Europeană doreşte, ca printr-o serie de măsuri specifice, să mărească oportunităţile tinerilor care încă nu au un loc de muncă.
Aproape o cincime din companiile britanice au recunoscut folosirea de stagiari neplătiţi pentru realizarea unor activităţi fără mari cheltuieli şi pentru a-şi susţine profiturilor în timpul recesiunii.
Curtea de Conturi recomandă guvernului francez, în raportul anual pe 2011, să promoveze în rândul angajatorilor ideea şomajului parţial, o măsură extrem de puţin utilizată în contextul crizei economice.
La sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a publicat un text în urma unei consultări cu privire la domeniul de aplicare şi modificare a directivei privind timpul de lucru (DTL).Sindicatele şi grupurile de angajatori urmează să înceapă dialogul pe această temă, chiar dacă nu sunt de acord asupra domeniului de aplicare al discuţiilor.
Potrivitunui studiu realizat de Camera bulgară de Comerţ şi Industrie, 68.8% dintre angajatorii din Bulgaria nu sunt de acord cu o mărire a salariul minim de bază. Studiul a fost realizat în urma propunerilor făcute Ministrului Muncii, Totyu Mladenov, şi de sindicate pentru mărirea salariului minim cu 11% începând cu jumătatea anului 2011.
Previziunile Institutului Naţional de Statistică şi Studii Economice arată o creştere puternică a forţei de muncă în Franţa până în 2025, reluată apoi din 2035, sub efectul combinat al sporirii activităţii lucrătorilor în vârstă şi nivelului dinamic al fertilităţii.
CEO-ul Microsoft a dezvăluit nevoia companiei de a-şi menţine angajaţii cei mai buni, iar modalitatea luată în considerare în acest sens se referă la îmbunătăţirea modului în care Microsoft recompensează şi sprijină cei mai talentaţi salariaţi.
Guvernul japonez a luat măsuri rapide pentru diminuarea efectelor calamităţilor din ultima perioadă prin crearea de locuri de muncă pentru locuitori din zonele afectate de cutremurul din 11 martie. Până în prezent au fost furnizate aproximativ 20.000 de locuri de muncă, după cum a precizat Yoko Komiyama, adjunct al ministrului muncii.
După câteva zile de dezbateri în cadrul guvernului, Nicolas Sarkozy a decis, miercuri, 20 aprilie să solicite întreprinderilor, cu mai mult de 50 de angajaţi, plata anuală unei prime "obligatorii" pentru salariaţi, în cazul creşterii dividendelor. Măsura se doreşte a fi aplicată încă din acest an.
Asociaţia franceză pentru ocuparea forţei de muncă (APEC) anunţă o redresare a ratei de angajare în 2011. Mai mult de jumătate dintre companiile intervievate de către APEC au declarat că au angajat cel puţin o persoană în primul trimestru, iar 53% se aşteaptă să facă acest lucru între aprilie şi iunie. Progresele, se estimează, că vor continua şi în perioada următoare.
Guvernul francez a anunţat oficial pe 19 aprilie îngheţarea în 2012 a indicelui de salariu pentru 5 milioane de funcţionari, pentru al doilea an consecutiv. Sindicatele au fost informate în timpul unei întâlniri la Bercy cu autorităţile, aceştia părăsind negocierile, în semn de protest pentru decizia anunţată.
Membrii ai Parlamentului din cele două partide de guvernare au cerut Ministrului Henk Kamp să vină cu o soluţie în ceea ce îi priveşte pe fermierii olandezi care se confruntă cu un deficit de muncitori temporari. Ministrul anunţase că intenţionează să restricţioneze accesul la permisele de muncă pentru români şi bulgari.
La data de 1 mai, Germania şi alte state care au restricţionat accesul la piaţa muncii pentru cetăţenii statelor central şi est-europene, care au aderat la UE în 2004, trebuie să ridice toate restricţiile, întrucât expiră perioada de şapte ani în care se puteau preleva de o clauză prevăzută în tratatele de aderare.
Ministrul de interne, Claude Guéant, care declarase că doreşte reducerea imigraţiei legale în Franţa, a revenit indicând cifrele concrete care vor fi vizate în perioada următoare. Acesta urmăreşte o scădere a numărului de persoane imigrante de la 200.000 la 180.000 de oameni pe an. Principalul motiv invocat de autorităţi este cel referitor la contextul economic.
În cadrul Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă a Parlamentului European s-a discutat pe marginea protejării angajaţilor în cazul insolvenței companiilor. Dezbaterile au fost, în principal, generate de creşterea numărului de angajați care au nevoie de compensații datorită insolvenței companiilor cu 20% între 2008 și 2009.
În primul trimestru al anului 2011, economia Chinei a crescut cu 9,7%, într-un ritm doar uşor mai lent decât în ultimele trei luni ale lui 2010, când s-a înregistrat o creştere de 9.8%. Totuşi, există motive de îngrijorare în privinţa sporirii inflaţiei (de la 4,9% în februarie la 5,4% în martie) şi a scumpirii semnificative a alimentelor, acestea fiind cu 11,7% mai scumpe în martie 2011 decât în luna similară a lui 2010.
Autoritatea pentru Statistică de la Atena a dat publicităţii noi date privind evoluţia şomajului în Grecia. Acesta a depăşit în luna ianuarie 15%, atingând un nou record. Categoria cea mai afectată de fenomen continuă să fie tinerii, 37% dintre ei fiind în căutarea unui loc de muncă.
Un studiu realizat la nivel global de firma de consultanţă BlessingWhite dezvăluie principalele motive care îi determină pe angajaţi să renunţe la locul de muncă. Printre cele mai frecvente sunt enumerate lipsa oportunităţilor de dezvoltare a carierei, condiţiile de lucru precare şi relaţiile tensionate cu colegii.
Ministrul Muncii din Marea Britanie, Chris Grayling, a declarat că numărul mare de angajări efectuate în sectorul privat, precum şi scăderea ratei şomajului sunt semne ale unei stabilizări a economiei britanice. Cu toate acestea, sprijinirea economiei, prin măsuri de reducere a deficitului şi susţinere a sectorului privat rămâne încă o prioritate.
Producătorul finlandez de telefoane mobile, Nokia, urmează să anunţe cel mai amplu program de concedieri din ultimii 20 de ani. Aproximativ 6.000 de locuri de muncă din domeniul de cercetare şi dezvoltare vor fi desfiinţate, din totalul de 130.000 la nivel global. Măsura vine în contextul lansării unui parteneriat cu grupul american Microsoft.