s
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, a declarat miercuri că Guvernul britanic va adopta până la sfârşitul acestui an o decizie privind restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, pe baza unui raport care va fi publicat în luna noiembrie de către experţi independenţi.
Organizația Internațională a Muncii informează că, în ciuda unei ușoare redresări de pe urma crizei mondiale, economia a intrat din nou pe o pantă descendentă, lucru care se resfrâmge și asupra pieței muncii. Creşterea economică în economiile avansate s-a oprit, iar unele ţări au reintrat în recesiune, în special în Europa. Creşterea economică a încetinit, de asemenea, în ţările emergente, precum şi în cele în curs de dezvoltare. Următoarele câteva luni vor fi cruciale pentru evitarea unei recesiuni dramatice în ocuparea forţei de muncă şi a unei agravări a tulburărilor sociale.
În luna septembrie, rata șomajului a înregistrat creșteri ușoare atât la nivelul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (9.7% față de 9.6% în luna precedentă), cât și în zona euro (10.2%, față de 10,1% în august), potrivit datelor Eurostat publicate pe 31 octombrie.
Comisia Europeană s-a adresat Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în problema accesului discriminatoriu la funcțiile din sectorul public din Italia. În particular, legislația aplicabilă în provincia Bolzano prevede că persoanele rezidente în zonă de cel puțin doi ani au prioritate față de alte categorii de candidați la posturile din sectorul public din provincie.
Rata şomajului în rândul tinerilor europeni a atins cote alarmante în 2011, iar această situaţie se datorează, în unele state, şi reglementărilor legale. În Spania, Portugalia şi Italia, oamenii de vârstă mijlocie au locuri de muncă stabile şi primesc beneficii, sunt protejaţi de legislaţie, iar concedierea lor presupune costuri mari pentru angajatori. În schimb, angajaţii tineri nu sunt protejaţi în aceeaşi măsură, fiind prinşi într-un sistem de contracte temporare care pot fi foarte uşor nerespectate.
Institutul Naţională de Statistica din Spania (INE) a anunţat un nivel record a ratei şomajului în trimestrul al III-lea din 2011. Aceasta a ajuns la 21,52%, cotă neatinsă de la sfârşitul anului 1996.
În 2010, europarlamentarii au propus o serie de amendamente la Propunerea de modificare a Directivei 92/85/CEE a Consiliului privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și a sănătății la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează. Deputații europeni au cerut extinderea duratei concediului de maternitate la 20 de săptămâni, au fixat nivelul alocației (salariul întreg) și au cerut două săptămâni de concediu de paternitate.
Eurodeputata Barbara Matera a prezentat într-un raport ne-legislativ o serie de modalități de îmbunătățire a situației mamelor singure, care reprezintă în acest moment 5% din femeile europene. Sunt necesare măsuri pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, în condițiile în care 32% din gospodăriile cu un singur părinte riscă să trăiască în sărăcie, prin comparație cu doar 12% din familiile cu ambii părinți.
Parlamentul European a adoptat pe 25 octombrie o Rezoluţie care face apel la statele membre care menţin restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari să înlăture aceste obstacole până la sfârşitul lui 2011, conform calendarului prevăzut în Tratatul de aderare.
Ultimele anunțuri ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), rețeaua Eures, indică existența a cinci posturi libere de asistenți medicali în clinici din Belgia. Aceștia pot beneficia de contracte full-time, pe o perioadă nedeterminată, iar salariile sunt adaptate la standardele prevăzute în Belgia pentru astfel de poziții: 2142,16 euro brut /lună, respectiv 25705,98 euro brut/an pentru primul an de activitate.
Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Elenă sau care se află deja pe teritoriul acestui stat că perioada protestelor continuă. Federaţia Panelenă din domeniul maritim a decis prelungirea mişcării de protest anunţate iniţial în data de 21 octombrie 2011.
Guvernul ungar a aprobat noul proiect de cod al muncii, care urmăreşte să susţină competitivitatea Ungariei şi întreprinderile mici şi mijlocii, potrivit purtătorul de cuvânt al executivului de la Budapesta.
Asociaţia Muncitorilor pe Cont Propriu (Asociación de Trabajadores Autonómos) din Spania a transmis că impunerea de restricții pentru lucrătorii români a determinat o creştere a numărului de străini care muncesc pe cont propriu. În luna septembrie, numărul persoanelor fizice autorizate (PFA) a crescut cu aproximativ 1100 de persoane, cei mai mulţi fiind cetăţeni români.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că în data de 21 octombrie 2011, lucrătorii din domeniul transportului feroviar din Italia au programat o grevă, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Infrastructurii şi Transporturilor din această ţară. Transportul public va funcţiona numai între orele 6:00 - 9:00, respectiv 18:00 - 21:00.
Comisia pentru piața internă din cadrul Parlamentului European susține că este necesară o recunoaștere mai rapidă și mai sigură a competențelor acelor categorii de lucrători care doresc să muncească într-un alt stat membru, fie că e vorba de doctori, ingineri, medici stomatologi sau persoane care s-au pregătit în alte domenii. Acest lucru reiese, în principal, din dorința mare a tinerilor (peste 50% dintre aceștia) de a se angaja în străinătate, potrivit Eurobarometrului din mai 2011.
Spania, principala destinație de muncă pentru românii care alegeau să muncească în străinătate, nu mai oferă oportunități de angajare viabile în prezent. În aceste condiții, Germania a urcat pe primul loc în topul destinaţiilor preferate de românii. Peste 83.000 de persoane şi-au găsit de lucru în această ţară, în primele luni ale anului 2011.
Ministerul Afacerilor Externe informează că în perioada în perioada 19-20 octombrie 2011, sindicatele din domeniul public (ADEDY) şi privat (GSEE), inclusiv sindicatul controlorilor de trafic aerian din Republica Elenă au anunţat organizarea unei greve generale de 48 de ore.
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 11 octombrie 2011 a fost publicată Directiva 2011/77/UE a Parlamentului European și Consililului din 27 septembrie 2011 de modificare a Directivei 2006/116/CE privind durata de protecție a dreptului de autor și a anumitor drepturi conexe.
Noul plan de austeritate propus de autoritățile franceze la sfârșitul lunii septembrie a dat naștere la nemulțumiri generale, pregătindu-se pe 11 octombrie o nouă zi de mobilizare sindicală pentru a protesta împotriva acestor măsuri. Vor avea loc peste 200 de manifestații în întreaga țară, precum și un marș de protest la Paris, ca urmare a solidarizării mai multor sindicate.
Populația activă a Franței, ocupată sau în căutarea unui loc de muncă, va crește cu aproximativ 2 milioane de persoane, ajungând la 31,4 milioane, potrivit unei anchete făcută de Institutul Național de Statistică și Studii Economice din Franța (INSEE).
Comisia Europeană a adoptat pe 6 octombrie un pachet legislativ privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020. El vizează stimularea creşterii şi a ocupării forţei de muncă în toată Europa, orientând investiţiile UE către obiectivele agendei europene pentru creştere economică şi locuri de muncă („Europa 2020”).
Ministerul Afacerilor Externe anunță declanșarea unei noi acțiuni de protest în Republica Elenă, care se va desfășura pe 5 octombrie 2011. La greva generală de 24 de ore vor participa sindicatul angajaţilor din sectorul privat (GSEE) şi sindicatul angajaţilor din sectorul public (ADEDY).
Guvernul elen a aprobat duminică punerea în practică a unui plan privind crearea unei "rezerve de angajaţi" în sectorul public. Decizia, parte a măsurilor de austeritate luate de Grecia pentru a evita intrarea în imposibilitate de plată, vizează trimiterea în şomaj tehnic a 30.000 de salariaţi care vor primi doar 60% din remuneraţie şi vor fi disponibilizaţi după un an.
În luna august, rata şomajului în statele membre ale Uniunii Europene a fost de 9.5%%, iar în zona euro de 10%, la aceleaşi valori ca în luna precedentă. Numărul şomerilor a scăzut faţă de 2010, ajungând la 22.785.000 de persoane, dintre care 15.739.000 în zona euro.
Ministerul Muncii anunţă o serie de modificări a instrucţiunilor aplicate membrilor de familie a muncitorilor români care lucrează în Spania. Astfel, membrii de familie ai românilor autonomi (care muncesc pe cont propriu în Spania şi îşi plătesc singuri cotizaţiile), nu mai au nevoie de permis de muncă.