s
Mai mulți cetățeni români, care au acceptat să meargă în Suedia la cules de fructe de pădure, au intrat în conflict pe 24 august cu firma angajatoare. Conflictul de muncă a pornit de la faptul că 85 dintre cei 100 de români au protestat, fiind nemulțumiți de condițiile de muncă și de plata primită.
Steve Jobs, fondatorul companiei americane Apple și omul datorită căruia aceasta a ajuns pe locul al doilea în lume ca valoare, a demisionat din funcţia de CEO. El va fi succedat la conducerea companiei de către Tim Cook, actualul director de operaţiuni. Totuși, Jobs dorește să rămână în cadrul Apple ca angajat.
După ce câteva sute de studenți înscriși în programul Work & Travel, angajați la o firmă de de ambalare a ciocolatei din Pennsylvania, au protestat nemulțumiți de condițiile de muncă și salariile primite, Departamentul Muncii și Departamentul de Stat al SUA au deschis o serie de anchete pentru a stabili cu exactitate situația.
În prezent, situația angajaților din băncile europene pare să fie mai dificilă decât a celor din Statele Unite. Marile bănci de pe continent au anunţat 40.000 de concedieri în ultima lună, reducând în acest an personalul din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din Europa, care afectează sever veniturile din tranzacţii financiare.
Analiza publicației The Economist privind angajările și disponibilizările pentru anul 2010 indică faptul că cele mai multe posturi au fost tăiate din companiile cu renume din vest, în timp ce companiile chineze ajutate de stat se regăsesc în topul celor mai mari angajatori.
Comisia Europeană va acorda Egiptului 100 de milioane de euro, în vederea investirii acestora în îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a populaţiei sărace din Cairo, la crearea mai multor locuri de muncă şi la creşterea accesului la energie durabilă.
În 2010, Comisia Europeană a spijinit, prin intermediul Fondului european de ajustare la globalizare (FEG), aproape 23 700 de lucrători din statele comunitare, concediaţi ca urmare a crizei economice şi a schimbărilor structurale majore din structura comerţului mondial. Un raport adoptat de către Comisie arată că suma acordată s-a ridicat la 83,5 milioane de euro.
Un amendament la Legea privind egalitate de şanse din 31 martie 2006 stipula că informaţiile furnizate în scris de către solicitantul unui loc muncă "trebuie să fie examinate în condiţiile păstrării anonimatului său" în cazul companiilor cu mai mult de cincizeci de angajaţi. Yazid Sabeg, comisarul însărcinat cu Diversitatea şi Egalitatea de Şanse, s-a pronunţat împotriva adoptării obligativităţii măsurii, lăsând la latitudinea angajatorilor modalitatea pe care doresc să o adopte.
Programul internaţional Work and Travel lansat de către Departamentul de Stat american aduce an de an câteva mii de studenţi pentru a lucra şi pentru a cunoaşte societatea şi modul de viaţă american. Programul s-a bucurat de un real succes, dar în ultimii ani tot mai multe persoane sunt nemulţumite de salariile foarte mici pe care le primesc, precum şi de condiţiile neaşteptat de dificile de muncă.
Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) susţine că numărul de români afectaţi de restricţiile impuse de autorităţile spaniole pe piaţa muncii este mult mai mare decât cel estimat în prezent. Oficiile de muncă spaniole au primit un regulament conform căruia restricţiile îi vizează, nu doar pe românii care au venit după 22 iulie 2011, ci pe toţi cei care nu sunt înscrişi în registrele de muncă.
Datele Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie indică o creştere cu aproape 300.000 a numărului de locuri de muncă ocupate de imigranţi în lunile martie şi iunie. În acelaşi timp, statisticile arată că numărul persoanelor angajate născute în Marea Britanie a scăzut cu 50.000. Şomajul din Marea Britanie a crescut cu 38.000 de persoane ajungând la 2,49 milioane, sau 7,9% din populaţie.
În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 12 august 2011 a fost publicată Decizia Comisiei Europene din 11 august de autorizare a Spaniei să suspende temporar în cazul lucrătorilor români aplicarea articolelor 1-6 din Regulamentul (UE) nr. 492/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului privind libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii.
Statele membre UE continuă să ia măsuri de restricţionare a accesului muncitorilor străini pe piaţa muncii interne. După cazul Spaniei, oficialii francezi au decis reducerea listei de meserii pentru care puteau fi angajaţi şi străinii, această măsură afectând şi muncitorii români.
Piaţa muncii din Franţa dă semne pozitive în acest an. Conform datelor publicate de Institutul de Statistică francez, în cel de-al doilea trimestru al lui 201, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de locuri de muncă în sectorul privat, de peste 68.000. De la începutul anului, au fost create 210 600 de noi job-uri.
Comisia Europeană a anunţat pe 11 august că aprobă măsurile impuse de către Spania lucrătorilor români. Statul spaniol a înaintat o cerere Comisiei pe 28 iulie pentru a restricţiona accesul pentru lucrătorii români până la 31 decembrie 2012, ca urmare a unor perturbări grave pe piaţa forţei de muncă.
Surse oficiale declară că restricţiile impuse de Spania muncitorilor români vor fi aprobate de către Comisia europeană, dar cu anumite condiţii. Statul spaniol nu va putea decide unilateral momentul retragerii restricţiilor, respectiv 31 decembrie 2012, aşa cum deciseseră autorităţile de la Madrid, Comisia Europeană rezervându-şi dreptul de a cere oricând ridicarea măsurilor impuse din 22 iulie.
Decizia guvernului german de a renunţa la energia nucleară a avut repercusiuni asupra profitul net ajustat al grupului german de utilităţi E.ON, prezent şi în România, care a scăzut în primul semestru cu 71% . În aceste condiţii, compania a anunţat reducerea dividendelor şi concedierea a 11.000 de angajaţi, reprezentând 14% din personal la 30 iunie.
În prezent, veniturile cumulate anuale ale celor aproximativ 630.000 de români care lucrează în Spania depăşesc suma de 6 - 7,5 miliarde de euro, calculată la o medie a salariului de 800-1000 de euro. O mare parte din aceşti bani sunt trimişi în România.
Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat că, în ciuda restricţiilor impuse de Spania pentru români, angajatorii spanioli nu au renunţat la forţa de muncă din România şi apelează în continuare la firme de recrutare. Afirmaţia fiind confirmată şi de reprezentanţii companiilor de selecţie a lucrătorilor români.
Comisia Europeană a dat publicităţii un raport cu privire la dimensiunea socială a Strategiei Europa 2020. Conform datelor din 2010, unul din cinci cetăţeni ai UE este expus riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar 40 de milioane de persoane sunt într-o stare de privare severă. În aceste condiţii, şefii de stat şi de guvern s-au angajat să amelioreze situaţia a cel puţin 20 de milioane de oameni în perioada următoare.
În luna iulie, Statele Unite au cunoscut o neaşteptată accelerare a angajărilor în sectorul privat, lucru care a contribuit şi la micşorarea ratei şomajului. Potrivit Departamentului Muncii, numărul de locuri de muncă a crescut în luna iulie cu 117.000 în iulie, cu toate că estimările nu depăşeau 85.000. Rata şomajului a coborât la 9,1%, de la 9,2% în iunie, fiind însă influenţată şi de ieşirea unui număr mare de persoane de pe piaţa muncii.
Un studiu al CNN, care cuprinde un clasament a 39 de state clasificate în funcţie de numărul de zile de concediu plătit garantat prin lege, plasează Brazilia şi Lituania pe primele locuri, angajaţii din fiecare ţară beneficiind de până la 41 de zile de vacanţă. În schimb, China se află pe ultimul loc cu doar 21 de zile.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene oferă un număr de stagii remunerate, cu o durată maximă de cinci luni. Candidaţii interesaţi să aplice pentru stagiile din perioada 1 martie - 31 iulie 2012 au ca termen limită data de 1 octombrie 2011.
În prezent, unul din cinci tineri din Uniunea Europeană este şomer, după cum arată datele oferite de Eurostat. Mai grav este faptul că economiştii avertizează cu privire la o creştere a ratei şomajului, problemă pe care guvernele nu reuşesc să o mai gestioneze.
Foxconn, producator de componente pentru PC, care asamblează dispozitive pentru Apple, Sony şi Nokia, a anuntat intenţia de a folosi 1 milion de roboţi în fabricile sale din China. Roboţii vor fi folosiţi pentru activităţi de rutină precum vopsire, sudură şi asamblare. Măsura este avantajoasă pentru companie, dar ameninţă siguranţa locului de muncă pentru cei implicaţi.