s
Cazuri recente legate de accidente de muncă mortale și concedieri abuzive, în care au fost implicați lucrători români, pun în evidență lacunele care le permit unor firme germane să exploateze muncitorii sezonieri, relatează Deutsche Welle. De exemplu, un român care a lucrat la un abator german timp de opt luni a fost concediat sub pretextul că ar fi încercat să îi asigure un loc de muncă surorii sale în cadrul firmei, potrivit Deutsche Welle.
În contextul unei penurii de personal în anumite domenii, Germania a publicat luni o listă de tipuri de locuri de muncă accesibile muncitorilor din afara Uniunii Europene, deschizând calea unei imigrații selective. Este pentru prima oară când Germania publică o astfel de listă, redactată de Guvern împreună cu Agenția pentru Locuri de Muncă.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a subliniat în hotărârea în cauzele conexate C-523/11 și C-585/11, Laurence Prinz/Region Hannover, Philipp Seeberger/Studentenwerk Heidelberg Germania, din 18 iulie că Germania nu poate subordona acordarea unui ajutor financiar pentru o perioadă mai mare de un an, pentru un ciclu complet de studii efectuate în alt stat membru, unei condiții unice privind reședința neîntreruptă de trei ani în Germania. O astfel de condiție riscă să excludă studenții suficient de atașați de societatea germană prin alte legături sociale și economice.
În lunile noiembrie și decembrie 2013, Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ), Uniunea Germană a Judecătorilor și administrațiile instanțelor de Land organizează stagii de practică în Germania în drept penal, civil și administrativ.
Parisul și Berlinul au lansat marți o "ofensivă" franco-germană vizând crearea de locuri de muncă pentru tineri în Europa, care urmează să fie finalizată la începutul lui iulie, la Berlin. Oficialii celor două state consideră că este necesară acționarea de urgență în condițiile în care 6 milioane de tineri sunt șomeri în Europa, iar aproape de 14 milioane nu au un loc de muncă, nu urmează studii sau nu urmează cursuri de ucenicie.
În luna mai, în Germania s-a înregistrat o creștere a șomajului de peste patru ori mai puternică decât anticipau analiștii, numărul șomerilor urcând la aproape 3 milioane. Acest trend reflectă efectele unei ierni mai lungi și ale crizei din zona euro, vizibile și în cea mai mare economie a Europei.
În anul 2011, în România au fost identificate 21.277 grupuri de întreprinderi, din care 5.555 de grupuri rezidente și 15.722 de grupuri de întreprinderi multinaționale ( 101 controlate din interior, respectiv 15.621 controlate din străinătate), după cum se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică. În funcție de ponderea numărului de salariați, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franța sau Olanda.
Începând cu 2014, Agenția germană pentru ocuparea forței de muncă - Bundesagentur für Arbeit – se așteaptă ca între 100.000 și 180.000 de lucrători români și bulgari să vină în Germania în fiecare an, după cum a declarat șeful instituției, Frank-Jürgen Weise, pentru publicația Die Rheinische Post, citată de Agerpres. În principal, sunt așteptați români și bulgari calificați, care consideră că au mai multe și mai bune șanse decât în țările de origine - însă că sunt de așteptat și oameni care caută locuri de muncă mai puțin calificate.
Treizeci de muncitori români, angajați pe un șantierul unui sat de vacanță, Center Parcs, situat în Nohfelden, la nord-est de landul german Saarland, protestează de luni împotriva condițiilor foarte inumane de lucru și a faptului că nu și-au mai primit salariile din luna decembrie.
Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă (AMOFM) București anunță organizarea, în perioada 4-5 martie 2012, a unei selecții pentru persoane calificate în domeniul hotelier – gastronomic pentru o companie din Germania. Aceasta oferă contracte de muncă pe perioadă determinată de șase luni, începând cu aprilie 2013, și salarii cuprinse între 1.720 (pentru ospătar) și 2.100 de euro brut (pentru bucătar) pe lună.
Germania a inițiat un program de reducere a ratei șomajului și de menținere a acesteia la un nivel cat mai mic, după cum relatează Wall Street Journal. Programul Kurzarbeit presupune acordarea de catre stat a unor ajutoare firmelor, pentru a le permite intreprinzatorilor sa nu faca restructurari in randul angajatilor. Companiile isi pastreaza muncitorii, dar le reduc acestora numarul de ore de munca, din cauza consumului in scadere, iar statul intervine ca sa plateasca angajatilor diferenta de bani.
Studenții și masteranzii care doresc să lucreze în Germania pe perioada vacanţei de vară (minimum 2 luni) se pot prezenta la selecția organizată de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti. Pot participa studenţii şi masteranzii care urmează cursuri la zi, la o facultate de stat sau particulară, acreditată conform legii, colegiu ethnic, colegiu.
Cei mai mulți angajați români detașați în străinătate lucrează în prezent în Germania, Franța și Italia, potrivit declarației Petronel Munteanu, director în cadrul Direcţiei de relaţii internaţionale al Casei Naţionale de Pensii. În ultimii cinci ani, numărul acestor angajați a crescut de circa 3,5 ori, ajungând la sfârşitul lunii octombrie la aproape 36.700 de persoane.
Criza din zona euro s-a răsfrânt și asupra economiei Germaniei, companiile fiind nevoite să reducă investițiile ceea ce a condus în luna octombrie la o creștere a șomerilor de două ori mai mare decât anticipau analiştii. Astfel, numărul șomerilor a fost mai mare cu 20.000 în septembrie, ajungând la 2,94 milioane, după cum a anunţat agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă.
Câștigul salarial orar brut în Germania a înregistrat decalaje importante în 2010, după cum a anunțat institutul de specialitate german Destatis, având în vedere că femeile au câștigat în medie cu 22% mai puțin decât bărbații.
În perioada următoare, potrivit unor surse guvernamentale, miniștrii Executivului german, secretarii de stat și cancelarul Angela Merkel vor primi pentru prima dată în 12 ani o creştere a salariilor. Majorarea se va face cu 5,7% în trei etape până în august 2013, în urma unei decizii luate de consiliul de miniştri.
În perioada 25-26 aprilie, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează, la Sibiu selecţia pentru persoanele care doresc să ocupe unul dintre cele 60 de posturi disponibile în domeniul hotelier-gastronomie, în Germania. Acţiunea se va desfăşura la Centrul de Formare Profesională a Adulţilor Sibiu, str. Gladiolelor nr. 2-6.
Sindicatul din domeniul securităţii aeriene din Germania a anunţat că, în perioada 26 februarie 2012 (ora 21.00) – 1 martie 2012 (ora 05.00), la Frankfurt, va continua greva controlorilor de trafic, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe. Mişcarea de protest va afecta îndeosebi zborurile interne şi cele în Europa.
În cadrul conferinței de presă din 24 ianuarie, președinta Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Elvira Rodica Andronescu, a declarat că Germania şi Norvegia sunt ţările cu ofertele cele mai mari de locuri de muncă şi pentru români prin reţeaua europeană EURES, fiind disponibile aproape 1.000 job-uri.
Depunerea dosarelor pentru selecția studenţilor şi masteranzilor care doresc să lucreze în Germania în timpul vacanței de vară a fost prelungită până la data de 27 ianuarie 2012. Sunt disponibile 110 de locuri de muncă, în domeniile: servicii, hotel-gastronomie, curăţenie clădiri și agricultură.
Agenţia Federală a Muncii a anunţat o scădere importantă a ratei şomajului din Germania, conform datelor contorizate în ultima lună a anului 2011. Astfel, rata şomajului în formă ajustată a scăzut de la 6,9%, de la 6,8% în luna noiembrie, înregistrând cel mai redus nivel de la unificarea Germaniei.
Guvernul federal de la Berlin a decis miercuri ca, începând din 2012, să nu mai impună obținerea unui permis de muncă pentru absolvenţii de facultate care solicită un post corespunzător pregătirii lor, persoanele care vor începe o pregătire profesională într-o întreprindere şi persoanele care accesează locuri de muncă sezoniere, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Germaniei la București.